Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Građane Tuzle uznemirili grafiti “Nož, žica, Srebrenica” i krst sa 4 ćirilična slova “S” (FOTO)

Preuzmite sliku

Vijeće mladih Grada Tuzla ekspresno reagovalo na grafite mržnje iscrtane na vratima stare Muzičke škole u Tuzli.

 

Dana 9. Juna, oko 19h, pojavila se fotografija na društvenim mrežama koja je uznemirila građane Tuzle. Naime, na fotografiji su prikazana vrata stare Muzičke škole u Tuzli, na kojima su, za sada nepoznati vandali, ostavili provokativne poruke govora mržnje „Nož, žica, Srebrenica“ i krst sa 4 ćirilična slova „S“.

Duboko se saosjećajući sa svim našim sugrađanima, koje je ovaj varvarski čin uznemirio, odlučili su se da stvar preuzmu u svoje ruke i da uklone ovaj sramotni grafit.

Članovi Upravnog odbora Vijeća mladih Grada Tuzle, odmah po saznanju za ovaj incident, samoinicijativno su se organizovali i svoju subotnju večer zamjenili za društveno korisni aktivizam. Sami su obezbjedili sredstva za uklanjanje grafita, te oko 22:00, zajednički se uputili prema staroj Muzičkoj školi, gdje su uklonili tragove vandalizma.
Vijeće mladih Grada Tuzla, koje počiva na vrijednostima interkulturalnosti, uzajamnog poštovanja i uvažavanja svih naših građana, osuđuje počinioca i vandalski čin govora mržnje i izazivanja netrepeljivosti u našem gradu.

Mladi iz organizacija okupljenih oko Vijeća mladih Grada Tuzla, na ovaj čin su se odlučili kako bi javnosti pokazali da u našem gradu možemo računati na mlade koji neće dopustiti primitivnim porivima pojedinaca da uništavaju sliku Tuzle, na koju smo izuzetno ponosni. Pored što ćemo nastaviti da se borimo za bolji položaj svih naših vršnjaka, nastavićemo slati poruke o Tuzli kao gradu bez diskriminacije i gradu u kojem nema mjesta mržnji i nacionalnoj netrepeljivosti!

Također, Vijeće mladih poziva nadležne institucije da istraže ovaj slučaj vandalizma, te da sankcionišu počinioce za govor mržnje i izazivanje netrepeljivosti. Tokom naše akcije u neposrednoj blizini smo pronašli „sprej“, za koji sumnjamo da je korišten tokom ovog vandalskog čina i vjerujemo da bi bio od pomoći nadležnima tokom istrage.

Ovom prilikom pozivamo sve građane da nam prijave, ukoliko ima sličnih uznemirujućih grafita u našem gradu ili da se ohrabreni našim primjerom, samostalno organizuju i daju zajednički doprinos za ljepšu i bolju Tuzlu!

„Promjene kreću od nas samih!“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,