Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Građani Tuzle podržali borbu Palestinaca za Jerusalem (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Više od stotinu građana Tuzle i Palestinaca koji žive ili studiraju u ovom gradu okupilo se danas tokom jednosatnog protesta na Trgu slobode, odakle su poslali poruke podrške narodu Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi ovdje mirno protestujemo i šaljemo poruku da se ne slažemo s onim da neko daje nešto što nije njegovo nekome ko to uopće ne zaslužuje. Historijske činjenice su na našoj strani”, poručio je student Medicinskog fakulteta u Tuzli Mohammad Mosleh, jedan od organizatora protesta.

Mosleh je podsjetio da je Jerusalem važan grad i za muslimane i za hrišćane, ne samo za jevreje, a naveo je da su prvo ime ovom gradu, koji je u historiji imao više naziva, dali upravo Palestinci.

Mosleh se također zahvalio Bosancima i Hercegovcima za podršku koju pružaju narodu Palestine, te istaknuo i da Palestinci mnogo vole i cijene Bosance i Hercegovce.

Ramiz Berbić iz Mirovne aktivističke grupe zahvalio se građanima za dolazak uprkos hladnoći, te izrazio želju da se prekinu stradanja civila u Gazi.

“Mi smo se danas okupili da ukažemo na višedecenijsko i višegeneracijsko stradanje nevinih ljudi, nevinih civila, jer je neko sebi uzeo za pravo da primijeni zakon jačega da može ubijati kako on hoće i koga želi. Ovdje smo se okupili da pošaljemo poruku svijetu da nema mira sa zločinima”, smatra Berbić.

Protest podrške Palestincima održao se proteklog vikenda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a osim u Sarajevu i Tuzli, protesti se održavaju u još nekim gradovima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,