Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla pomaže Graničnu policiju BiH u jačanju kapaciteta

Preuzmite sliku

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, 6. jula 2021. godine, primio je u radni posjet gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića u Glavnom uredu GPBiH.

Povod ovom susretu jeste prezentacija vozila i opreme koju je GPBiH kupila s ciljem zaštite državne granice, a nakon što je Grad Tuzla donirao GPBiH 120.000 KM u septembru 2020. godine.

Direktor Galić zahvalio se Gradu Tuzla i gradonačelniku Imamoviću na nesebičnoj podršci, kazavši da su ta sredstva namjenski utrošena za jačanje kapaciteta GPBiH.

  • „Ovim putem zahvaljujem Gradu Tuzli na vrijednoj donaciji. Vozila i specijalistička oprema za nadzor granice koristit će se u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta i suzbijanju ilegalnih migracija“, kazao je direktor Galić, dodavši da su pripadnici GPBiH suočeni s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, naročito za vrijeme migrantske krize te da je iznimno važan svaki vid donacije koji pomaže GPBiH na učinkovitijoj zaštiti državne granice.

  • Gradonačelnik Imamović ovom prilikom je kazao da nam treba snažnija i opremljenija Granična policija BiH.

    „Naša Granična policija je uskraćena za sredstva, što im onemogućava da imaju dovoljan broj obučenih pripadnika i adekvatnu opremu, približnu opremi graničnih policija u Evropi. Ako nije moguće da se iz državnog budžeta obezbjedi više sredstava, moguće je potrebna sredstva nadomjestiti iz entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih budžeta. Naša inicijativa je da spomenuti niži nivoi vlasti donesu odluke da iz svojih budžeta izdvoje samo 0,2% i naša država će imati dovoljno brojnu, obučenu i opremljenu GPBiH. Da bismo dokazali iskrenost naše inicijative, Grad Tuzla je prošle godine izdvojio 0,2% sredstava iz budžeta, tj. 120 000 KM kao grant za jačanje i opremanje GPBiH. O utrošku sredstava smo dobili detaljan izvještaj od strane GPBiH i ja im zahvaljujem na profesionalizmu i efikasnosti“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

    Galić i Imamović razgovarali su i o stanju na državnoj granici i mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta, a u znak zahvalnosti za finansijsku podršku, direktor Galić je uručio zahvalnicu gradonačelniku Imamoviću.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje