Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla planira uvesti sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje

Preuzmite sliku

Danas je održan Kolegij gradonačelnika Tuzle, na kojem je, izmedju ostalog, razmatran prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na jednokratne novčane pomoći iz budžeta Grada Tuzla, zatim prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području Grada Tuzla. Osim toga, razmatrana je i informacija o aktivnostima iz oblasti kulture, sporta, pitanja mladih, pitanja nacionalnih manjina i saradnje sa organizacijama civilnog društva u prošloj godini.

Danas je na Kolegiju gradonačelnika Tuzle, razmatran Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na jednokratne novčane pomoći iz budžeta Grada Tuzla. Jedna od novina je subvencija dijela troškova finansiranja vantjelesne oplodnje.

Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu je istakla;

“U decembru 2020. godine sada je izmjena zato što sa pozicije grantove pojedincima jednokratne socijalne pomoći iz budžeta grada Tuzle predviđeno je 420 hiljada KM, od tog iznosa 30 hiljada KM je predviđeno za refundiranje dijela troškova vantjelesne oplodnje i to je nešto novo što smo uveli ovim Pravilnikom koji treba da bude izmijenjen na februarskoj sjednici Gradskog vijeća. Ono što je dobro jeste da nismo ograničavali broj godina kao što su to radile druge općine u BiH. Parovi u bračnoj i vanbračnoj zajednici sa mjestom prebivališta u Gradu Tuzli mogu aplicirati jednom godišnje i dobiti sredstva za refundiranje dijela troškova u iznosu od 2000 KM.”

Osim ovih, na sjednici Kolegija je razmatrana i informacija o aktivnostima iz oblasti kulture, sporta, pitanja mladih, pitanja nacionalnih manjina i saradnje sa organizacijama civilnog društva u prošloj godini. (RTV7)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje