Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla: Dodijeljena sredstva za 11 organizacija za osobe sa invaliditetom i trajnim oboljenjima

Preuzmite sliku

Danas, 21. 4. 2022. godine, u gradskoj upravi Grada Tuzle upriličen je prijem za predstavnike neprofitnih organizacija čije članstvo čine osobe sa invaliditetom, te roditelji djece koja boluju od teških ili trajnjih oboljenja.

Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle, dana 7.3.2022. godine, objavila je: Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2022. godinu, sa pozicije “Grant za neprofitne organizacije – podrška radu udruženjima”. Radi se o mjeri podrške za neprofitne organizacije čije članstvo čine osobe sa invaliditetom te roditelji djece koja boluju od teških ili trajnih oboljenja, koja se u kontinuitetu realizuje iz Budžeta Grada Tuzle i predstavlja uspješan primjer saradnje i zajedničkog djelovanja sa nevladinim sektorom, u interesu različitih kategorija građana, koje Grad Tuzla na taj način podržava.

Putem javnog poziva iz Budžeta Grada Tuzle za 2022. godinu, dodijeljena su sredstva u iznosu od 40.000 KM, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 10.000 KM,  čime je podržano 11 neprofitnih organizacija.

Suvad Zahirović, predsjednik Savjeta gradonačelnika Tuzle, za osobe sa invaliditetom je izjavio: „ Važno je ono što Grad Tuzla radi za podršku radu organizacija osoba sa invaliditetom, na način da izdvaja sredstva za podršku i daje i druge vidove podrške, a na taj način ujedno ispunjava obaveze koje Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, propisuje”

Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla istakla je zahvalnost za dugogodišnju dobru saradnju, te da organizacije osoba sa invaliditetom mogu biti zadovoljne, što imaju priliku zajedno raditi na rješavanju pitanja koja se tiču osoba sa invaliditetom, putem Savjeta gradonačelnika.

Nakon zajedničkog potpisivanja ugovora između Grada Tuzle i predstavnika neprofitnih organizacija, gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, je izjavio:

“Ono što je zapisano u našoj strategiji razvoja je kvalitet života građana, ekonomski održiv razvoj i uključenost građana. Osnovna je tema kvalitet svih građana, posebno onih kojima treba naročita i posebna podrška, a to su sigurno osobe sa invaliditetom i to su sigurno djeca i mladi sa teškim oboljenjima. Zahvaljujem se prisutnim organizacijama koji imaju tu humanu misiju da pomognu osobama sa invaliditetom, djeci sa teškim oboljenjima i ovo je podrška radu tih organizacija, kako bi ta udruženja zajedno sa nama, sinergija vladinog i nevladinog sektora, poboljšali kvalitet života onima kojima zaista treba pomoći, da im život bude kvalitetniji i bolji. Ovo je podrška tim organizacijama i ovoj nama važnoj populaciji, jer se snaga jedne društvene zajednice, prije svega mjeri po humanosti tog društva, a ovo naše društvo se Tuzlom zove”, istakao je gradonačelnik Imamović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje