Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla: Čestitka povodom Drugog oktobra, 79 godina od oslobođenja Tuzle

Preuzmite sliku

U petak, 30.3.2022. godine, Grad Tuzla je organizovao obilježavanje 79 godina od oslobođenja Tuzle, 2. oktobra 1943.godine.

 • Program obilježavanja je počeo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj banji, nakon čega je, u Narodnom pozorištu, održana Svečana sjednica Gradskog vijeća.

 • Ovim povodom čestitku su uputili iz Grada Tuzla:

  “Poštovani sugrađani i sugrađanke,

  Prije sedamdeset i devet godina, drugog oktobra 1943. godine, Tuzla je svima pokazala i svojom unutarnjom snagom dokazala da je moguće pobijediti  fašizam. To je velika pobjeda, jer Tuzla je tih dana bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi. Od toga dana, Tuzla je sinonim slobodarskog grada. Taj duh solidarnosti i borbenosti je opstao i kroz druge nedaće koje su zahvatile našu državu. Građanke i građani Tuzle, svih nacionalnosti, bili su jedinstveni u borbi protiv fašizma i nacionalizma i u toku rata 1992.-1995. jer Tuzlanke i Tuzlaci imaju izgrađeno međunacionalno povjerenje.

  U Tuzli je uspješno sačuvan duh antifašizma više nego bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Tuzlanke i Tuzlaci svojim tradicionalnim antifašizmom i zajedničkim životom predstavljaju primjer drugima na Balkanu i šire.

  Antifašizam i antinacionalizam i danas predstavljaju najviši novo bosanskohercegovačkog patriotizma. Sretan vam Dan oslobođenja Tuzle, poštovane Tuzlanke i Tuzlaci.”

  Vezano | Poziv za građane i građanke Tuzle: U subotu na izletištu Ilinčica obilježavanje Dana oslobođenja Tuzle

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje