Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić: “Mnogo resursa trošimo na suzbijanju droge ali nismo zadovoljni rezultatima” (VIDEO)

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona danas je za medije upriličilo konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati raada u u 2018. godini.

Na konferenciji za medije novinarima obratili su se glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić, zamjenik glavnog tužioca Dragan Radovanović i glasnogovornik Admir Arnautović.

Uz prezentaciju osnovnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini glavni tužilac i zamjenik napravili su osvrt i na neke od ključnih segmenata u provođenju krivičnog zakonodavstva i na neke od izazova sa kojima se tužioci i agencije za provođenje zakona susreću u svakodnevnom radu, sa fokusom na koruptivna krivična djela, organizirani i privredni kriminal a koji su od posebnog interesa javnosti.

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić tokom izlaganja na press konferenciji između ostalogaje kazao kako nisu zadovoljni kada su u pitanju aktivnosti na suzbijanju droge.

“Bez obzira na statistiku nismo zadovoljni sa stanjem suzbijanja prometa opojnih droga obzirom na količine do kojih smo “dobacili” odnosno koju smo oduzeli. Smatramo da smo tu previše resursa potrošili, a efekti tog posla nisu dovoljni obizorm na stanje kakvo jeste” kazao je Ljubić.

Na pitanje novinara koja količina droge je zaplijenjena u prethodnoj godini glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić nije imao precizne podatke ali je kazao da nije u pitanju zavidna količina.

“Kako bi unaprijedili rad na polju suzbijanja prometa opojnih droga imali smo sastanak sa Upravom policije MUP-a TK gdje smo razmijenili određene informacije u toj oblasti i zajednički smo došli do zaključka da može bolje. Ako uzmemo u obzir samo osnovne inpute npr. koliko ovisnika mi imamo ovdje u Tuzlanskom kantonu, a znamo da to nije mali broj kojima je svakodnevno potrebna određena količina droge dolazimo do saznanja da operativni rad na terenu i rezultati ne odgovaraju ovim podatcima. Imamo nesrazmjer u odnosu na rezultate i saznanja koja imamo” kazao je Ljubić i potvrdio konstataciju našeg novinara da se puno više droge nalazi na “ulici” u odnosu na količine koje se uspjevaju zaplijeniti.

“Odgovorno tvrdim da mnogo droge imamo na ulici u odnosu na ono do čega smo u saradnji sa policijskim agencijama uspejli dobaciti. U tom segmentu ne možemo biti nikako zadovoljni, također ne odbacujemo odgovornost niti je prebacujemo na nekoga drugog. MUP TK ima problema sa ljudim resursima, ljudi se vrlo teško održavaju u Odsjeku koji se bavi suzbijanjem prometa narkoticima, to je iznimno naporan rad. Nama nije cilj da se stvari završavaju sa osobom kod koje je pronađena droga. Tu smo previše resursa potrošili i iskoristili da bi proveli istragu pa podigli optužnicu i na kraju u sudnici imali raspravu o jednom gramu marihuane” pojasnio je glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

Bilo je dakle dosta osoba koje su lišene slobode zbog posjedovanja opojnih droga ali istraga protiv tih lica nije na kraju dovela do organizvanih kriminalnih grupa ili vođa tih grupa koje se bave proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje