Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gdje će biti novo sjedište Općinskog suda u Tuzli?

nova-zgrada-suda
Preuzmite sliku

Općinski sud Tuzla uskoro bi trebao biti smješten u nove prostorije, a razlog za izmještanje je činjenica da je osoblje ovog suda trenutno smješteno u neuslovnim prostorijama, što utiče i na efikasnost njihovog rada.

\"nova-zgrada-suda\"Zahvaljujući angažmanu Ministarstva pravosuđa TK obezbijeđen je novac iz Fondova pretpristupne pomoći IPA za adaptaciju zgrade, koja bi trebala biti novo sjedište Općinskog suda Tuzla.

Općinski sud Tuzla jedan je od najvećih sudova u Bosni i Hercegovini i trenutno zapošljava oko 200 stotine osoba.

\”Općinski sud Tuzla je smješten u jako neuslovnim prostorijama, nema dovoljno prostora za sudije, stručne saradnike i ostale namještenike i trenutno smo razmješteni u četiri različita objekta. Ovakva situacija u mnogome otežava i građanima pristup pravdi\”, ističe predsjednica suda Biljana Novak.

Probleme Općinskog suda Tuzla prepoznalo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje je ovaj sud uvrstilo u svoj projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa. Ministarstvo pravosuđa TK već je odredilo potencijalnu lokaciju gdje bi trebalo biti novo sjedište Općinskog suda. Zgrada se nalazi u tuzlanskom naselju Irac, i već je urađen idejni projekat za njenu rekonstrukciju. Međutim, još je potrebno riješiti neke imovinsko-pravne odnose kako bi ta zgrada bila na raspolaganju Ministarstvu pravosuđa.

„Po prvobitnim procjenama ljudi koji su radili na izradi idejnog rješenja buduće zgrade Općinskog suda u Tuzli za njenu rekonstrukciju potrebno je oko 2,5 miliona eura. Prema preliminarnim podacima za sada smo obezbijedili oko milion eura iz IPA fondova\”, kaže ministar pravosuđa u Vladi TK Alen Taletović.

Ministar Taletović ističe da postoji mogućnost da se i ostatak novca obezbijedi iz IPA fondova. Da bi ovaj projekat zaživio potrebna je i saradnja nadležnih organa vlasti Općine Tuzla.

\”Očekujemo da će sredstva biti operativna 2014. godine i da ćemo do tada imati svu neophodnu dokumentaciju kako bi se moglo pristupiti rekonstrukciji, izgradnji ili dogradnji zgrade, u kojoj bi bio smješten Općinski sud Tuzla\”, kaže Novak.

Kada svi uposlenici Općinskog suda budu smješteni u jednoj zgradi to će sigurno povećati efikasnost njihovog rada, ističe Novak.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: