Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Franjo Leder ima najkraću ulicu u Tuzli? (FOTO)

Preuzmite sliku

Vjerovatno najkraća ulica u Tuzli u strogom centru grada nosi ime istaknutog bosanskohercegovačkog kipara Franje Ledera.

Ulica koja počinje u ulici Kazan Mahala i seže nekih 50-tak metara prema Turalibegovoj ulici, a u kojoj se nalazi i JU Arhiv TK Tuzla nosi naziv po Franji Lederu, prvom tuzlanskom kiparu.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da neke veoma frekfentnije, bitnije i veće ulice nose nazive osoba koje baš i nemaju neku veliku sponu sa gradom soli.

Dok s druge strane Franjo Leder u Tuzli ima ulicu koja je uopšte nije atraktivna osim što se nalazi u strogom centru grada. Kroz Lederovu kratku ulicu u Tuzli nema saobraćaja, a veoma malo i pješaka tu korača svaki dan.

 • Franjo Leder rođen u Tuzli 1905. gdje je i umro u 58. godini života. Živio je boemskim životom i nije mario za tuđe priče.

  Franjo Leder bio je emotivno vezan za Tuzlu cijeli život je ostao u njoj, nije imao riješena ni osnovna egzistencijalna pitanja.

  Ono po čemu Franju Ledera mnogi pamte je “Most s kipovima” čija je gradnja počela 1935. godine prema projektu Bogdana Đukića. Godinu poslije na most su postavljena četiri velika kipa – Lederove Kandelabre uređena u vještačkom kamenu.

  Leder je kiparstvo je studirao u Zagrebu kod profesora Roberta Frangeša Mihanovića. Kao student radio je na spomeniku kralja Tomislava (Zagreb).

  U rodnoj Tuzli je radio mnogo, ali je malo skulptura ostalo. Njegova najvrednija likovna djela su uništili fašisti. Živeći u očaju za uništenim, njemu najvrednijim radovima, postao je nemaran prema svemu pa i prema sebi, što ga je fizički uništilo.

  Prijatelji su mu pokušavali pomoći ali bi na kraju dizali ruke i puštali ga da živi kako je htio. Spavao je na klupi, pokriven mantilom, tražio je od poznanika novac koji bi prvom prosjaku dao, grad ga je prijavio i za narodnu kuhinju, a on je tu hranu nosio životinjama na Slanoj Banji.

  Fontana “Leda” na Slanoj Banji rađena je 1938/39 godine. Jedno je od boljih djela akademskog vajara Franje Ledera, decenijama je budila zanimanje jer je rađena po modelu prijateljice Franje Ledera, a po nekim verzijama njegove velike i jedine ljubavi

 • Nedaleko od ulice Franje Ledera nalazi se i ulica Hadžibakirbega Tuzlića poznatija kao Bankerova koja je nekoliko koraka duža od Lederove ulice ali i dosta frekventnija.

 • bankerova
 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,