Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FOTO: Sjećate li se Pinge i njene močvare!?

panonsko-pinga-mocvara
Preuzmite sliku

Vjerovatno je više onih koji će „na prvu\” odgovoriti: „Naravno da se sjećam, pa mi smo kao djeca tamo…\”.

\"panonsko-pinga-mocvara\"

(KLIK na fotografiju za prikaz u većem formatu)

Međutim, obzirom da se slijedeće godine navršava decenija od kada je napravljeno prvo Panonsko jezero (U junu mjesecu 2003. Godine) odlučili smo se prisjetiti Pinge i provjeriti koliko je onih koji se ne sjećaju ove močvare.

Naš sugrađanin Zejnil nam je iz svoje foto-arhive ustupio fotografiju koju možete vidjeti u prilogu. Obzirom da se tada film na aparatima čuvao za one vrste fotografija kad se moramo posebno srediti jer imamo svega 30-tak slika na raspolaganju, fotografije poput ove su prava rijetkost čak i za google.

Bili smo u onim godinama kada smo preko noći postali veliki za igranje ispred ulaza i zgrade, ali još uvijek smo bili premladi za ispijanje kafa u gradu. Tadašnja Pinga i močvara bila nam je svakodnevna razonoda. Bacanje kamenica, pravljenje žabica ali i hvatanje pravih žaba bili su samo neke od naših igrica, uostalom kao i većini tinejdžera tada\”, rekao nam je Zejnil.

Danas ovaj prostor izgleda potpuno drugačije, uređen je i okuplja mnogo veći broj sugrađana i turista. Međutim, iako je močvara bila prljava, mala, puna žaba i smeća ipak prisjećanje na nju budi jedan poseban osjećaj nostalgije, vjerovatno zbog toga što smo tada bili mlađi nego danas, nego zbog činjenice da močvare više nema.

U svakom slučaju lijepo se prisjetiti.

Koliko je onih koji se ne sjećaju ove močvare !?

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: