Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Film ‘Švedsko srce moje majke’ otvara 11. Tuzla Film Festival

Preuzmite sliku

Tuzlanskom premijerom igranog filma “Švedsko srce moje majke” reditelja Adisa Bakrača u petak, 21. oktobra svečano će biti otvoreno jedanesto izdanje Tuzla Film Festivala (TFF).

Direktor Tuzla Film Festivala Boris Balta istaknuo je danas na konferenciji za medije da će od petka, 21. oktobra do utorka, 25. oktobra biti prikazano sedam igranih filmova, a da je u konkurenciji za nagrade u svim kategorijama oko stotinjak filmova.

– Na ovogodišnji TFF je pristiglo oko 650 filmova u svim kategorijama, od čega je za emitovanje odabrano njih stotinjak. Festival se otvara u petak u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, a narednih dana projekcije su u Narodnom pozorištu Tuzla. Dobili smo obećanje da će na projekciji svakog filma biti dio ekipe. Festival zatvaramo epskim djelom Veljka Bulajića, filmom “Bitka na Neretvi“, a Odbor Tuzla Film Festivala je odlučio da nagradu za doprinos razvoju južnoslovenske kinematografije dodijeli upravo velikanu Veljku Bulajiću – ističe Boris Balta.

Nakon otvaranja publika može narednih dana pogledati filmove – “Leto kad sam naučila da letim“, “Punim plućima“, “Balada“, “As far as I can walk“, “Praznik praznine” i pomenuta “Bitka na Neretvi“.

Ove godine bit će reaktiviran i Festival dokumentarnog filma, koji se prije agresije na BiH 23 puta održao u Tuzli. U 24. izdanju tog festivala, koji počinje 22. oktobra, bit će prikazano pet ostvarenja na platnu kina Kaleidoskop.

– Sa 24. festivalom možemo reći da se dokumentarni film vraća kući. Festival dokumentarnog i kratkog filma je svojevremeno napravljen kao replika Festivala dokumentarnog filma u Beogradu. Bit će teško obnoviti ga, ali slobodno mogu reći kako je 24. festival u biti festival kontinuteta. No, ne smijemo na ovom stati jer moramo vratiti naviku tuzlanskoj publici i organizovati bar jednom mjesečno večer dokumentarnog filma. Na 24. festivalu ćemo pogledati pet dugometražnih dokumentarnih filmova. Tri su sa muzičkom tematikom, a dva sa tematikom iz oblasti kulturno-historijskog nasljeđa – kaže profesor Srđan Vukadinović.

Festival dokumentarnog filma otvorit će ostvarenje “Posljednji glasovi“, a potom slijede: “Skroz Sarajevo“, “Slike iz života bh. filma“, “Svjetla Sarajeva” i “Foxy head“.

Voditeljica Zavičajne zbirke u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Sabina Babajić priredit će retrospektivnu izložbu novinskih članaka o ranijim festivalima dokumentarnog filma. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje