Ponedjeljak, 11. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Festival savremene žene u Tuzli: Inspirativni govori, uspješne priče i odlična zabava (VIDEO)

Preuzmite sliku

Drugi po redu Festival savremene žene održat će se u Tuzli u periodu od 11-14 aprila 2019. godine.

Cilj Festivala je da povezuje i podržava sve uspješne priče regije i Bosne i Hercegovine ali i da ciljano motiviše mlade žene. Festival je kreiran kao platforma otvorenog dijaloga čiji alati su odlučni i inspirativni govori najuspješnijih dama regije. Više o samom Festivalu za Tuzlanski.ba govorila je PR Festvala Amra Avdić.

Ostalo  je još nešto više od 10 dana do početka drugog Festivala savremene žene. Kakvi nas noviteti očekuju u odnosu na prethodnu godinu?

Što se tiče fesitvala Savremene žene drugog po redu, prvenstveno smo vrlo sretni što upravo ono što smo prognozirali tokom prvog festivala, a to je da želimo da on postane tradicionalan, čini se da se počinje ostvarivati.

Ono što je razlika jeste da smo dodatno proširili festival na način da imamo dosta više zabavnog sadržaja, ali ono što je vjerovatno mnogo interesantno za sve mlade žene jeste da će imati priliku da upravo one predstave neke svoje biznise i da steknu mentorice u ženama koje su ostvarile neke svoje poslovne imperije.

Festival će trajati četiri dana, promijenili smo lokacije, ovaj put to će se dešavati u Bingo City Centru, kao i na lokacijama u centru grada, tako da bi sve učesnice imale priliku da vide šta to Tuzla ima da ponudi, a u sklopu navedenog programa biti će upriličen ručak sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, kao i koncert Parnog Valjka, kao i drugi sadržaji koji će objediniti sve za svakoga.

Da li je odziv žena, govornica veći ove godine i koliko je zapravo teško dovesti sve te uspješne žene na jedno mjesto i u istom vremenskom periodu?

Ove godine govornice dolaze iz 17 zemalja, također mnoge ambasade su se uključile i poslat će svoje predstavnike i predstavnice, kako bi uveličali ovaj događaj.

Imat ćemo nešto više od stotinu govornica, ali smo promijenili formu, tako da će više biti pojedinačnih govora, odnosno prezentacija, a nešto malo manje panel diskusija.

Prijave su još uvijek otvorene, a mogu se izvršiti preko web stranice festival.zenski.ba, i samom registracijom imate pristup svim sadržajima, počevši od koncerata, izložbi, predstava i naravno ključnog dijela, a to su predavanja i sve naše govornice.

Festival savremene žene namijenjen je za žene ali i za prave muškarce, da li muškarci imaju ulogu i kakvu na festivalu savremene žene?

Apsolutno. Mi se volimo našaliti, pa smo napravili hashtag da je festival savremene žene zapravo za sve žene i samo prave muškarce. Ovaj festival nije zatvorenog tipa, i nema razlike da će nečija životna inspirativna priča nadahnuti jednako muškarce kao i žene. Mi želimo da muškarci budu dio ovoga, jer nekada kada pričamo o temama koje se tiču žena, pa onda vidite da u publici sjede samo žene, a muškarci su bitan faktor koji može poduprijeti tu čitavu priču.

Ove godine, kao i prošle, moderatori naših panela će biti muškarci, tako da je to njihova glavna uloga ovaj put, što se tiče govornika, isključivo će to biti žene.

 • Koliko je mlađim ženama koje žele pokrenuti svoje biznise, ovo uistinu koristan događaj?  

  Pored motivacijskog dijela koji je bio jako važan pri kreiranju festivala, nama je upravo to bilo važno iz razloga što ovaj festival pruža jednu vrstu prisnije komunikacije sa tim ženama. Pored toga, što će ona ispričati svoju priču koja je sigurno nadahnjujuća, kada govorimo o svakoj ženi po naosob, ti momenti između panel sesija između govorništva su momenti kada se one mogu družiti sa tim ženama, razmjeniti kontakte, te im odgovoriti na pitanja.

  Za kraj kratka poruka svim ženama BiH, zbog čega bi trebale uzeti učešće na festivalu i biti dio ove priče?

  Najbolji primjer će biti ako kažem kakva su bila iskustva prošle godine žena koje su došle i bile u publici, mnoge od njih su napravile projekte, nastale su nove saradnje i zaista vidim da se dešavaju jako lijepe stvari.

  Kada smo kreirali festival bilo nam je važno da ako samo jedna žena u publici odluči da napravi nešto sa svojim životom u smislu da pokrene neke korake za koje ranije nije imala hrabrosti onda smo mi uspjeli.

  Uz toliku energiju i kreativnost, kada na kraju dana vidite da za jednim stolom sjedi dvadesetak žena koje se ranije nisu poznavale, onda je to ustvari najbolja preporuka da se treba biti dio ovog festivala. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje