Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četvrti po redu festival Kaleidoskop počinje u ponedjeljak 23.07!

kaleidoskop1
Preuzmite sliku

Ove godine, četvrti po redu festival Kaleidoskop, otvoriće se u ponedjeljak 23.7.2012. u ateljeu \”Ismet Mujezinović\” izložbom fotogragije „Portreti mladih Tuzle\”, autora Milomira Kovačevića – Strašnog, uz nastup benda \”Sarajevo Jazz Guerilla\”.

\"kaleidoskop1\"Festival Kaleidoskop će trajati osam dana i kompletan program možete pogledati na ovom LINKU.

\”Sarajevo Jazz Guerilla\” je bend u kojem sviraju istaknuti bh. jazz muzičari, kao što su: Elvir Banda, Dino Šukalo, Amar Češljar, Edvin Hadžić i Bojan Ahac, a ljubitelji jazz-a ne propuštaju njihove svirke.

Jazz je muzički stil nastao početkom 20. vijeka u Sjedinjenim Američkim Državama i jedini je autohtono američki žanr. Jazz je tokom 20. vijeka prošao brojne promjene. Najprije se svirao u barovima i bordelima u predgrađima New Orleansa. Dugo je bio muzika za ples koju su osuđivali zbog isticanja erotičnosti. Od četrdesetih godina 20. vijeka nastaju novi stilovi namijenjeni slušanju.

Danas jazz zanima i publiku u koncertnim dvoranama, klubovima, ali i uči na specijaliziranim akademijama. Jazz više nije muzika masovne publike, već muzika uskog kruga profinjenih slušalaca.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: