Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četrdeset radnika Tuzlanske mljekare ostalo bez posla

mlekara-tuzla
Preuzmite sliku

Oko četrdeset radnika Tuzlanske mljekare jučer je ostalo bez posla. Teška ekonomska situacija je izgleda pokucala i na vrata ovog nekadašnjeg giganta.

mlekara-tuzlaRuvejda Mujabašić, jedna od radnica koja je otpuštena, kaže da joj nije jasno šta se zapravo dogodilo. „Došli smo jednostavno na posao, sekretarica je ušla u gardarobu, po grupama je pozivala radnike u separe. Tamo je bio prisutan šef proizvodnje, predsjednik sindikata, direktor i iz kadrovske službe“, kaže Mujabašić.

Na tom sastanku, kako kaže, obaviješteni su da su otpušteni. „Kako, po kom kriteriju, mi smo pitali, kaže on ocjenjivani ste. Bićete svi zbrinuti. Međutim, kad smo vidjeli spisak, to je sve naštimano. Mi smo prevareni“, kazala je Mujabašić.

Kako bi saznali šta je pravi razlog ovih otpuštanja, RTV Slon je kontaktirala firmu „Ljubljanske mlekarne d.d”, koja je ujedno i većinski vlasnik ove firme u Tuzli. Kao razlog otpuštanja oni navode tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se našli, što znači pripremu reorganizacije mljekare u Tuzli, s ciljem sužavanja proizvodnog programa, a time i odgovarajućeg broja radnih mjesta.

Kako kažu, nadaju se da će za nekoliko godina moći ponovo razmatrati mogućnost o proširenju programa proizvoda. Takođe navode da su svjesni teške situacije zaposlenih, te da će pokušati pronaći najbolja rješenja za ove probleme.

Osim radnika, kojima jedino preostaje da se jave na evidenciju za zapošljavanje, ovo će svakako imati uticaja i na mnoge poljoprivrednike u našem kantonu koji distribuiraju mlijeko u ovu firmu, obzirom da će morati smanjiti proizvodnju. Neizvjesno je šta će se dalje događati, hoće li biti još otpuštanja, ali jedno je sigurno – reorganizacija ove mljekare ostavlja i ostavit će velike posljedice na mnoge.

Tuzlanski.ba / RTV Slon

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: