Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Edhem Čustović za Tuzlanski.ba: Tuzla može biti prvi “pametni grad” u BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Tuzla bi u dogledno vrijeme mogla postati prvi “pametni grad” u Bosni i Hercegovini, mišljenja je Edhem Eddie Čustović, bh. genije s adresom u Australiji koji u oblasti nauke pomjera svjetske granice.

Čustović je bh. javnosti postao poznat nakon osnivanja fondacije u našoj zemlji kojom želi pomoći mladima u BiH. Autor je nekoliko inovacija od kojih je jedna doprinijela smanjenju stope smrtnosti australskih beba, a dok se njegov TIGER-3 radarski sistem koristi na Univerzitetu Cambridge te u američkoj vojsci.

Čustović je ovih dana boravio u rodnoj Tuzli gdje je govorio o mogućnostima da ona postane prvi “pametni grad” u Bosni i Hercegovini.

Pametni gradovi imaju u cilju da iskoriste digitalno doba, prikupljajući podatke koje svakodnevno imamo na mobilnim telefonima i ostalim digitalnim uređajima. Na takav način se unapređuje način života u svim segmentima – od javnog prijevoza, zdrasvtvenih institucija, univerzitetskih kampusa…

 • “Mi već živimo u pametnom gradu, ali je pitanje kako iskoristiti pametne podatke kako bi se stvorilo nešto što je društveno-korisno. Senzore već imamo, ali oni nisu dostupni javnosti. Svako ko ima digitalnu tehnologiju ima neku vrstu senzora. Svi koristimo mobitele koji imaju senzoriku koja priukuplja podatke, ali oni ostaju na njemu i ne obrađuju se na način da bi bili društveno- korisni”, kaže Čustović u intervjuu za Tuzlanski.ba.

  Za ovakvu vrstu razvoja Čustović smatra Tuzlu idealnom, a kako nam je rekao, pametni građanin je osoba svjesna digitalnih tehnologija te na koji način se mogu koristti da bi se unprijedilo društvo.

  “Pametni gradovi nam dozvoljavaju da budemo mnogo efikasniji u onome što radimo. Sada pokrećemo veliki projekt na osnovu kojeg ćemo, nadam se da deklarišemo Tuzlu prvim ‘pametnim gradom’ u BiH. Razvit ćemo starteški plan, povezat ćemo je s Trentinom u Italiji kroz koju ćemo učiti od grada koji je to sve već postigao. Oni sada razmišljaju o digitalnim kopijama grada gdje se eksperimentiše u ciber svijetu umjesto u onom pravom. To su prvi koraci strateškog razvoja nekog grada u BiH koji može postati regionalni lider, ukoliko to grad i građani žele”, kaže Čustović.

  Čustović je rođeni Tuzlak s dugogodišnjom adresom u Australiji. Njegova znanja i vještine su priznati širom svijeta, a kroz lični razvoj dostigao je nivo da se potpisuje kao profesor na La Trobe univerzitetu u Australiji.

  U Bosni i Hercegovini je osnovao Fondaciju “Bosnia & Herzegovina Futures Foundation” kojom želi pomoći mladima u našoij zemlji, a koji se žele baviti naukom.

  Prilikom osnivanja fonacije upravo je na svojim leđima osjetio teret birokratskog sistema u BiH, ali ga to nije pokolebalo u njegovom naumu da pomogne mladim građanima.

  Čustović kroz intervju za Tuzlanski.ba ističe da je mentorstvo jedna od najvrijednijih stari koja se može ponuditi mladim ljudima u BiH, naglasivši da onu mogu otići iz ove države, steći dodatna znanja i vještine, a potom se vratiti te pomoći u razvoju ove zemlje.

  Posljednjih godina, naveo je Čustović, BiH doživljava nevjerovatne rezultate u poslovnim prilikama, posebno u IT sektoru, jer je riječ o oblasti koja ne zahtjeva prevelika infrastrukturna ulaganja.

  O svim ostalim temama o kojima smo razgovarali s ovim istaknutom Tuzlakom koji pomjera svjetske granice pogledajte u video prilogu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje