Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dževad Korman: ‘Uplitanje politike u rad policije može proizvesti negativne posljedice’ (VIDEO)

Skupština Tuzlanskog kantona nije usvojila informaciju o radu Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona odnosno stanju sigurnosti za 2018 godinu. Tim povodom razgovarali sa Dževadom Kormanom, direktorom Uprave policije MUP-a TK.

Također, razgovarali smo i na temu problematike migranata na području TK, osvrnuli smo se i na razbojništva nad radnicima sportskih kladionica, otuđanja motronih vozila te uslove u kojima rade policijski službenici. Prvog čovjeka Uprave policije MUP-a TK pitali smo još i to može li i kakve poljedice imati uplitanje politike u rad policije.

‘Mi zvanično nismo dobili razloge zbog čega informacija Uprave policije o stanju sigurnosti za prošlu godinu nije usvojena. Treba naglasiti da je Vlada TK u mjesecu junu već bila usvojila našu informaciju o radu i stanju sigurnosti. Zbog čega nije ponovo usvojena zaista ostaje nejasno. Kao direktor Uprave policije odgovorno mogu da tvrdim da je stanje sigurnosti na području TK povoljno. Građani u ovom trenutku nemaju nikakve potrebe da budu zabrinuti, a tome u prilog govore i određene činjenice jer je evidentno smanjenje broja krivičnih djela. Također imamo i kontinuirano smanjenje evidentiranih prekršaja kada je u pitanju javni red i mir. Stanje u saobraćaju je znatno povoljnije u odnosnu na posljednjih deset godina.’ – kaže je Dževad Korman.

Na pitanje zbog čega prema njegovom mišljenju Skupština TK nije usvojila informaciju Uprave policije o stanju sigurnosti za 2018. godinu, Korman je kazao:

‘Informacije s kojima ja raspolažem jeste da su na sjednici iznešene činjenice kako je stanje pogoršano u oblasti kriminaliteta kada su u pitanju ubistva. Tri ubistva su dogodila se u 2017. godini dok ih je u 2018. godini bilo pet i to predstavlja povećanje za nekih 66 posto. Međutim, važno je da napomenem kako su u pitanju ubistva na koja apsolutno policija nije mogla da utiče niti su to ubistva koja bi trebala da uznemire građane. Dakle nisu u pitanju ubistva po rasnoj, političkoj ili nekoj trećoj osnovi. Također, iznesene su informacije kako je došlo do povećanog broja upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava. Upravo zbog te statistike zasluge ima policija i njeno preventivno djelovanje. Svi ti događaji su zabilježeni, evidentirani dok su počinioci procesuirani. Uglavnom stanje sigurnosti nije prema mom mišljenju predstavljeno na jedan realan i objektivan način. Kako i zbog čega je tako, zaista ne bih da komentarišem, kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK za Tuzlanski.ba.

 • Kada je u pitanju problematika migranata na području TK naš sagovornik kaže kako se policija još uvijek vrlo dobro i efikasno nosi s ovom situacijom.

  ‘Bilježi se enorman porast prisustva migranata na području TK, za devet mjeseci evidentirali samo oko 10.300 migranata. Do sada je policija evidentirala 28 sigurnosno interesantnih događaja u vezi sa migrantima od čega su 22 bila sa elementima krivičnog djela dok su ostali događaji bili prekršaji. Imali smo jedno krivično djelo ubistva i jedno krivično djelo ubistva u pokušaju ostalo su bila razbojništva i krađe. Policija je sva lica povezana sa ovim događajima lišila slobode i dalje ih predala u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, ističe Dževad Korman i upozorava na problem s migranatima koji može nastati s dolaskom zime.

  ‘Stižu nam nešto hladniji dani, može se očekivati da će više biti provala u napuštene objekte od strane migranata koji će tu spas tražiti od hladnoće. To nam može dodatno zakomplikovati situaciju pored svih postojećih problema’ – pojasnio je Korman.

 • Kada su u pitanju otuđenja putničkih motornih vozila Korman kaže kako je Uprava policije u posljednje vrijeme provela niz akivnosti koje su rezultirale time da u posljednja tri mjeseca nije se dogodilo niti jedno otuđenje sukopcjeng autmobila na području TK.

  ‘Mi smo jednu grupu koja se pojavljivala ovdje identificirali, a zatim smo i poduzeli određene aktivnosti koje su evo dale dobre rezultate’ – kaže Korman.

  Na pitanje kako komentariše izmjene zakona o unutrašnjim poslovima koje su navodno već u proceduri? Korman kaže da nije s tim detaljno upoznat ali da pretpostavlja kako će se to odnositi na Upravu policije odnosno na direktora.

  ‘Dok tačno ne vidim o čemu se radi, ne bih želio da komentaršim. Međutim, ono što ću da istaknem je da bilo kakvo miješanje politike u rad policije zasigurno bi moglo da ostavi određene negativne posljedice naročito po pitanju stanja sigurnosti, – smatra Dževad Korman.

  Uprava policije trenutno na akademiji ima novih 80 kadeta koji se školuju i oni će u prvom kvartalu naredne godine biti na raspolaganju čime će prema riječima direktora relativno biti zadovoljeno brojčano stanje na terenu što će odgovarati europskim standardima.

  Uprava policije također kontinuirano radi na opremanju svojih službenika kako bi njihov rad na terenu bio što efikasniji, a biće nastavljene i aktivnosti na povećanju plata kako bi one dostigle Federalno nivo.

  Na kraju razgovora direktor Uprave policije Dževad Korman je pozvao građane da anonimno prijave sve nezakonite radnje za koje znaju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje