Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dva slabija zemljotresa ponovo potresla Tuzlu i okolinu

Preuzmite sliku

Stanovnici viših dijelova zgrada u Tuzli ponovo su večeras osjetili blaže podrhtavanje tla, iste informacije od čitatelja dobijamo i kada su Srebrenik, Živinice, te Lukavac u pitanju

Prema podacima seizmološkog zavoda Srbije, prvi potres je zabilježen u 21:18 a već drugi u 21:31.

Epicentri oba zemljotresa bili su između Tuzle i Srebrenika, a jačina prvog bija je 2,7 stepeni dok je drugi bio nešto slabiji i iznosio je 2,4 stepena na dubini od oko devet kilometara.

Zemljotresi ove jačine ne mogu uzrokovati oštećenja na objektima.

 • Teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Generalno gledano ovo područje je tektonski vezano za veliki rasjed Zemljine kore koji od sjeverne Indije (Himalaji) preko teritorije Irana, Turske i Grčke (istočni Mediteran) te prelazi južnim dijelom teritorije gdje skreće ka sjeverozapadu. Pored ovog globalnog rasjeda postoji nekoliko značajnih regionalnih rasjeda (bugojanski, višegradski, neretvanski, banjalučki). Duž svih ovih rasjeda mogu se generirati potresi razorne jačine.

 • Kako navodi Federalni hidrometerološki zavod, na samoj teritoriji BiH gotovo svakodnevno se javljaju, u prosjeku, tri potresa intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Snažniji potresi su relativno rijetki. Dubina hipocentra se kreće od 4 do 30 km. Od tog broja, svake godine bude desetak potresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti materijalnu štetu na građevinskim objektima. Od 1900. godine tj. od kada se na ovom području potresi instrumentalno registruju zabilježeno je 1084 potresa čija magnituda je bila preko 3,0 Rihtera ili intenzitet veći od V stepeni Merkalijeve skale, odnosno to su potresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

  “Prognoza” seizmičnosti teritorije BiH

  Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

 • Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banja Luke i planine Trskavice) koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života. Slika 3. Prognostička karta seizmičkog intenziteta za teritoriju BiH u narednih 100 godina. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,