Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dug od 7 miliona KM: Zatvoru u Tuzli isključena struja!

zatvortzIN
Preuzmite sliku

Budžet FBiH očito je u velikoj krizi, jer brojnim dobavljačima nije plaćeno oko sedam miliona KM obaveza za prva tri mjeseca ove godine, saznaje \”Dnevni avaz\” iz izvora bliskih Vladi.

\"zatvortzIN\"Među firmama koje potražuju novac jesu i \”BH Pošta\”, \”Elektroprivreda BiH\” i neke benzinske pumpe.

Malo strpljenja

– Federalno ministarstvo kulture i sporta ne može uzimati gorivo na pumpama, jer im nije plaćeno. Iz \”BH Pošte\” upozoravaju nas da nam više neće nositi pošiljke – kaže naš sagovornik iz Vlade FBiH i dodaje da postoji problem i s plaćanjem kirije federalnim poslanicima koji nisu iz Sarajeva.

Ante Krajina, federalni ministar finansija, potvrdio je za \”Dnevni avaz\” da Vlada FBiH ima neizmirenih obaveza.

– Znam da imamo neizmirenih obaveza i da kasnimo, ali platit ćemo, samo malo strpljenja. Određene prioritete smo imali i morali smo prvo to platiti. To smo odradili onako domaćinski i ekonomskom logikom, pa i ove obaveze ćemo izmiriti. Nastojat ćemo smanjiti zaostatak koji imamo – kaže Krajina.

Brojne opomene

Struja je isključena i dijelu Kaznenopopravnog zavoda Tuzla, restoranu \”Kozlovac\”, zbog duga većeg od 50.000 KM.

– Nalazimo se u velikim problemima, a nažalost, slično je stanje i u drugim zatvorima širom BiH. Problem je što mi poslujemo preko trezora, a novca je, očito, sve manje. Nakon brojnih opomena isključena je struja – kazao nam je Jozo Vilušić, zamjenik direktora KPZ-a Tuzla.

Ako Federalno ministarstvo finansija ne riješi probleme s dugovanjima u ovoj ustanovi, bez struje bi vrlo brzo mogla ostati i zgrada uprave, zatvorske ćelije te sve ostale prostorije KPZ-a Tuzla. Iako nam Vilušić nije potvrdio ovu informaciju, od izvora u KPZ-u Tuzla saznajemo da je isključenje \”Kozlovca\” s napajanja električnom energijom samo dobra volja \”Elektrodistribucije\” te davanje vremena da se u što kraćem roku počnu plaćati preveliki dugovi.

KPZ Tuzla uskoro i bez hrane

Osim bez struje, zatvorenici u KPZ-u Tuzla mogli bi ostati i bez hrane, također zbog velikih dugovanja dobavljačima. Prema Vilušićevim riječima, dugovi dobavljačima hrane prelaze čak i 100.000 maraka.

Izvor: Dnevni Avaz / Tuzlanski.ba

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: