Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dramska sekcija Opće gimnazije KŠC ”Sv. Franjo” Tuzla osvojila prvo mjesto na 17.FSDS-a u Konjicu (FOTO)

Preuzmite sliku

Na 17. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva održanom u Konjicu u periodu od 20-27.04.2019. godine dramska sekcija Opće gimnazije Katoličkog školskog centra ”Sv. Franjo” Tuzla odigrala je 25.04.2019. predstavu ”Orkestar Titanik” autora Hriste Bojčeva, u režiji Ivane Milosavljević.

Stručni žiri u sastavu: Miroljub Mijatović ujedno i predsjednik žirija, Fatima Kazazić i Adisa Zuberović jednoglasno su donijeli odluku da se navedenoj predstavi dodijeli ukupno 5 nagrada na festivalu.

Osvojene nagrade su: Nagrada za scenski pokret, nagrada za scenografiju, nagrada za glumačko ostvarenje učenici Zijadi Pirić za ulogu Luko, nagrada za režiju je pripala Ivani Milosavljević i osvojeno prvo mjesto.

Riječ je o predstavi koja je nastala u okviru projekta ”Umjetnošću do zdrave zajednice” kojeg je financijski podržala Fondacija tuzlanske zajednice u okviru Fonda za otvorene škole.

Ova društveno angažirana predstava ”Orkestar Titanik” utemeljena je na problemu rezignacije i ovisnosti, ističući štetne posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola što ostavlja posljedice na emocionalne, socijalne i kognitivne sposobnosti pojedinca. Vlakovi koji se čekaju na jednom napuštenom željezničkom kolodvoru, konstantno prolaze u danu koji se neprestano ponavlja.

Nastaje bezizlazna situacija koju prate osjećaji krivnje i savjesti. Akteri pokušavaju pobjeći od realnosti, od životnih problemskih situacija, misleći da negdje drugdje postoji razrješenje, neki bolji svijet ali neuspješno, te zamišljaju da mijenjaju prazne kufere punima i da silaze negdje gdje se manje pati, no bivaju zatočeni u svom vlastitom umu. Tko je plod mašte a tko sanjar tek trebaju otkriti.

Predstava se premijerno planira izvesti polovinom maja u Tuzli, a 20.05.2019. gostuje na 5. Međunarodnim danima kazališta u Žepču.

U predstavi igraju: Doris Kovačević, Zijada Pirić, Mirna Hodžić, Anabela Božić, Amar Bajraktarević, Nerma Haračić. Svjetlo, ton: Sandro Dostica / Izrada plakata, promotivnog letka, voditelj likovne sekcije OŠ ”Sv. Franjo”– Boris Pejić / Izbor muzike – Doris Kovačević / Šminka – Nerma Haračić / Scenografija i maska: Produkt likovne i dramske sekcije KŠC-a ”Sv. Franjo” / Fotografije: Maja Bogdanović, Boris Pejić / Izrada fraka, plašta i kulisa: Mješovita srednja škola Tuzla / Donacija željezničke uniforme i kapa: Željeznički kolodvor Tuzla (Željeznica FBiH) / Donacija kuferi i putne torbe: Izeta Ikanović i Helena Kovačević / Suradnik u radu na predstavi: Enver Hasić / Direktorica: Žana Altumbabić / Ravnatelj: Marko Zubak / http://portal.ksc-tuzla.edu.ba/ / školska 2018/19.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje