Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Dragan Piljić dobitnik nagrade i priznanja ‘Stvaratelji za stoljeća’

Preuzmite sliku

Prof. dr. med. sc. Dragan Piljić, dobitnik je nagrade i priznanja “Stvaratelji za stoljeća” za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva.

Nagrada je uslijedila nakon što je prof. dr. Dragan Piljić predstavio Piljić metodu koja se koristi kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija.

Nagradu je dodijelio Međunarodni ekonomski forum na temelju Odluke Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.

U saopštenju organizatora navedeno je da se nagradom ‘Stvaratelji za stoljeća’ usmjerava pažnja javnosti na lidere čiji su rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati glavni pokretač napretka društvene zajednice.

Piljić metoda je sa primjenom započela u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nakon četverogodišnjeg istraživanja, a rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim stručnim časopisima.

Benefit Piljić metode je u pristupu pri kojem se operativni zahvat izvodi kroz mali rez od osam do deset centimetara.

Također, prilikom izvođenja ovog zahvata crijeva ostaju u prirodnom staništu, čime je izbjegnuta mogućnost njihovog oticanja i oslabljene peristaltike.

Uvođenjem novog pristupa pacijenti se nakon četvrtog dana otpuštaju na kućno liječenje, dok su se ranije nakon klasičnog operativnog pristupa na hospitalizaciji zadržavali i do 15 dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje