Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Denis Mršić među prvima primio vakcinu protiv COVID-a 19: “Nisam imao nikakve kontraindikacije, moramo maksimalno shvatiti ozbiljnost situacije”

Preuzmite sliku

Vakcinama “AstraZeneca” danas je započela zvanična vakcinacija zaposlenika UKC-a Tuzla.

Ovo će biti kontinuirani proces narednih dana u amfiteatru Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović i dodao kako osposobljen i obučen tim koji je ranije bio na edukaciji za ovaj proces, koji vodi evidenciju, a svaka vakcinisana osoba će dobiti poseban karton sa potvrdom o vakcinaciji.

 • “Organizirano je sve kako je propisano, uzimanje anamneze, ispitivanje osnovnih anamnetičkih podataka, davanje pisanog pristanka svakog kandidata za aplikaciju vakcine, nakon toga idemo u proces vakcinaciju koja traje nekoliko sekundi, nakon čega se ide u susjednu prostoriju na opservaciju najmanje 15 minuta” – kazao je Jusufović.

  Za prvu dozu vakcine prijavilo se 400 zaposlenika, a prednost imaju zaposlenici u COVID bolnicama.

  Među prvima koji je danas primio vakcinu je i Denis dr. Mršić. doc. dr. sci med spec. interne medicine – kardiolog koji za Tuzlanski.ba kaže da nakon vakcinacije nije imao nikakvih posljedica.

  “Veoma je važno da je započet proces vakcinacije medicinskog osoblja. Danas sam vakcinisan među prvima i mogu potvrditi da nisam imao nikakve posljedice, bolove, slabost, malaksalost ili glavobolju. Na prvoj sam liniji fronta u jednoj od dvije covid bolnice koje imamo u sklopu UKC-a Tuzla i mogu kazati da je stanje veoma ozbiljno i zato je važno da dobijemo još vakcina kako bi se što veći broj mojih kolega vakcinisao na vrijeme. Još uvijek građani su prilično neodgovorni iako je prošlo više od godinu dana kako je pandemija prisutna na našim prostorima. Ukoliko svi maksimalno ne shvatimo ozbiljnost situacije očekuje nas težak treći val pandemije COVID-19 koji je već krenuo. Proći će i ovo zlo jednog dana, a do tada da svi zajedno nastojimo biti odgovorni kako bi spasili što više života” – poručio je dr. Denis Mršić.

  Danas je vakcinu primilo nešto više od 30 uposlenika tuzlanskog UKC-a, a proces vakcinacije će biti nastavljen u narednim danima.

  Podsjetimo, na Aerodrom u Sarajevu danas je iz Srbije stiglo još 5.000 doza vakcina protiv virusa korona “AstraZeneca”.

  Savjet ministara danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio donaciju kojom je Srbija obezbijedila BiH za potrebe FBiH dodatnih 15.000 doza vakcina “Covishield”, proizvođača Instituta za serume iz Indije. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje