Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dom zdravlja Tuzla: Pedijatri na bolovanju, majke sa djecom satima u čekaonici, direktor ne želi zapošljavati nove kadrove po programu Vlade TK (VIDEO)

U povodu višednevnih ektremno niskih temperatura, danas je, u prostorijama Gradske uprave, gradonačelnik Tuzle održao radni sastanak sa direktorima javnih komunalnih preduzeća Centralno grijanje, Vodovod i kanalizacija, Komunalac, JZNU Dom zdravlja, JP Veterinarska stanica, JU Centar za socijalni rad, te predstavnicima Elektrodistribucije Tuzla, PU Tuzla, GiPS, Crveni križ Tuzla i predstavnicima nadležnih gradskih službi.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović saslušao izvještaje svih direktora nakon čega je izjavio kako je zadovoljan reakcijom nadležnih službi poduzetih u cilju obezbjeđenja normalnog funkcionisanja komunalnih i drugih usluga u gradu.

Jedna od zamjerki upućena od strane predstavnika medija odnosila se na Dom zdravlja Tuzla gdje je prema riječima kolegice sa jedne lokalne TV kuće svjedočila situaciji na pedijatriji gdje je čak pet ljekara od ukupno osam uposlenih (podatak sa web stranice JZNU Dom zdravlja Tuzla) bilo odsutno zbog bolovanja.

Iz tog razloga su mnoge majke sa djecom bile primorane da čekaju po nekoliko sati u čekaonici kako bi im djeca bila liječnički zbrinuta jer su zbog odsustva kolega u smjenama radili po jedan pedijatar.

“Šta vi kao gradonačelnik Tuzle možete učiniti da majke sa blesnom djecom ne sjede na ovakvim hladnoćama po nekoliko sati u čekaonicama kako bi se dočekao red kod samo jednog pedijatra koji je u smjeni” – upitala je novinarka Imamovića.

“Ako su mu na bolovanju pedijatri neka zamoli UKC za pomoć, jer ne smije biti samo jedan pedijatar mora ih biti više” – kazao je Imamović.

Gradonačelnik Imamović je nakon toga istog trenutka povodom ovog problema razgovarao sa direktorom Doma zdravlja Tuzla prim.dr. Suadom Bijedićem koji se nakon toga i lično obratio medijima.

Prema riječima direktora Doma zdravlja Tuzla standard je 1.200 djece na jednog pedijatra a trenutno prema njegovim riječima u ustanovi na čijem je čelu radi 11 pedijatara što je kako tvrdi najveći broj pedijatara u BiH u jednoj izvanbolničkoj ustanovi.

“Kako je moguće da u vrijeme kada su djeca više podložna prehladama zbog ekstremno niskih temperatura u vašoj ustanovi u smjeni bude samo jedan pedijatar?” – upitala je novinarka.

“Kada su u pitanju bolovanja ja mogu da kažem kako su i doktori živa bića i svako ima pravo da se razboli. Znači imamo duplo veći broj pedijatara nego što je po standardu i što nam plaća Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona” kazao je prim.dr. Suad Bijedić i dodao:

“U Tuzli ima ukupno 6.000 djece uzrasta do 6. godina. Moramo imati razumijevanja i sačekati jedan  izvijesan period. Ako je povećana temperatura dijete nije vitalno ugroženo. Ne postoji niti jedan zdravstveni sistem koji može sve odjenom da zbrine. Osoblje na prijemu treba da izvrši procjenu šta je hitno stanje, ako je dijete vitalno ugroženo ono treba da ima prednost u odnosu na ostale” – kazao je Bijedić kojeg su potom novinari pitali da li smatra da je u redu da jedna doktorica sama u smjeni može kvalitetno pregledati punu čekaonicu djece.

“Evo ja vama postavljam kontra pitanje. Šta da radim ako je čovjek bolestan” – kazao je Bijedić.

Kolegica je direktora Doma zdravlja Tuzla podsjetila i na činjenicu da je služba Hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Tuzla nedavno u potpunosti renovirana i u sklopu Službe je pedijarija ali još uvijek tu nije uposlen niti jedan pedijatar iako su svjesni činjenice da najmlađi pedijatar ima 56 godina.

Vlada TK donijela program zapošljavanja mladih ljekara ali se Dom zdravlja Tuzla nije prijavio na taj poziv.

Na pitanje hoće li Dom zdravlja Tuzla ove godine primiti ljekare po programu Vlade TK, Bijedić je kazao:

“Program zapošljavanja ljekara Vlade TK je neadekvatan i loš. Ne može se po takvom programu zapošljavati, sa 950 KM nije moguće zaposliti ljekara. Bit će uposleno onoliko ljekara koliko bude potrebno da bi Dom zdravlja mogao da radi” – zaključio je direktor JZNU Dom zdravlja Tuzla prim.dr. Suad Bijedić.

U izvještaju na današnjem radnom sastanku direktor Doma zdravlja Tuzla je kazao kako je u proteklih 15-tak dana u prostorijama službe Hitne medicinske pomoći JZU Dom zdravlja Tuzla obavljeno je 1.530 pregleda dok je broj kućnih posjeta iznosio 514. U istom vremenksom periodu zabilježena je 91 povreda od kojih niti jedna nije bila težeg oblika.

„Tokom praznika zabilježen je povećen prijem pacijenata u Dom zdravlja Tuzla, uglavnom su to bile probavne tegobe nakon što su građani tokom praznika povećano konzumirali hranu i piće, zatim povišen pritisak kao i nivo šećera u krvi. Sve pacijente adekvatno smo zbrinuli“ kazao je prim.dr. Suad Bijedić direktor Dom zdravlja Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje