Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dom zdravlja Tuzla odgovorio Karton revoluciji: Samir Mačković je prilikom glasanja bio “suzdržan“

Preuzmite sliku

Karton revolucija obratila se javnosti novim saopćenjem u vezi sa kako navode iz ovog slobodnog građanskog pokreta nezakonitom djelovanju Doma zdravlja Tuzla.

Njihovo saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Narod Tuzle je vaninstitucionalnim djelovanjem uz podršku Karton revolucije došao na korak do smjene Upravnog odbora i menadžmenta Doma zdravlja Tuzla zbog kršenja zakona. Nakon što smo zvanično smjenili direktora Doma zdravlja Tuzla Suada Bijedića uprava Doma zdravlja Tuzla plasiranjem nepotpunih informacija o imenovanju v.d direktora Samira Mačkovića je započela aktivnosti koja imaju za cilj zaustavljanje pravde do koje smo kao građani i građanke došli jako blizu.

S tim u vezi vas molimo da kao mediji date podršku istini i pomognete nam da izguramo do kraja. U nastavku vam iznosimo dodatne činjenice:

1. Iz Doma zdravlja Tuzla su naveli da Upravni odbor nije produžio mandat Suadu Bijediću i da je on iz tog razloga smijenjen. Suadu Bijediću je istekao drugi mandat 06.02.2023. godine, kao dokaz toj tvrdnji dostavljamo revizorski izvještaj koji je to potvrdio. Opširnije na LINKU OVDJE.

Kao i samu objavu od strane Doma zdravlja Tuzla. Opširnije na LINKU OVDJE.

S tim u vezi dokazujemo da je izjava da Suadu Bijediću nije produžen mandat lažna jer je ovo bio njegov drugi četveregodišnji mandat nakon kojeg ni ne može biti ponovo izabran a u periodu od 06.02. do 27.03.2023. godine Suad Bijedić je nezakonito obavljao funkciju direktora.

Navedenu tvrdnju smo kao pokret dokazali i dana 22.02.2023. godine i u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH smo dostavili Upravnom odboru zahtjev za smjenu i rok od 30 dana. Upravni odbor je morao postupiti po našem zahtjevu jer da nisu to bi uradilo Ministarstvo zdravstva a koje bi za v.d direktora postavilo nekoga ko nije odan struji oko Suada Bijedića.

2. Trenutni v.d. direktor koji je imenovan danas, Samir Mačković je član Upravnog odbora Doma zdravlja Tuzla i medicinski direktor odnosno pomoćnik dosadašnjeg direktora Suada Bijedića. To znači da je Samir Mačković kao član Upravnog odbora imenovao sam sebe za v.d. direktora sa intencijom da na toj poziciji ostane za stalno. U ovu situaciju je Dom zdravlja došao zato što Samir Mačković i ostala dva člana Upravnog odbora nisu u mjesecu novembru u skladu sa zakonom i Statutom raspisali konkurs za novog direktora. Mogućnost da sam sebe imenuje na poziciju v.d. direktora Samir Mačković je dobio tako što je prekršio zakon i nije kao član Upravnog odbora raspisao javni konkurs. Sve o ovome detaljno imate objašnjeno na video sadržaju NA LINKU.

Pored navedenog Upravni odbor ustanove je odgovoran za čitav niz propusta koji su prouzrokovali kolaps zdravstvene zaštite u našem gradu. Navedene informacije smo dostavili Gradskoj upravi i gradskim vijećnicima na postupanje.

Nakon saopćenja “Karton revolucije” usljedila je reakcija JZNU Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla koju također prenosimo u nastavku:

U cilju objektivnog izvještavanja javnosti, Javna zdravstveno-nastavna ustanova Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla kao jedna od najrespektabilnijih ali i među najvećim zdravstvenim ustanovama u BiH koje osiguravaju primarni nivo zdravstvene zaštite, te istovremeno ne ulazeći u namjere iznošenja permanentnih netačnih navoda od strane “zabrinutih i dobronamjernih” nevladinih aktivista kojim se potencijalno nanosi šteta ugledu Ustanove sa 100-godišnjom tradicijom i istovremeno obmanjuje javnost, želimo ukratko iznijeti tačno činjenično stanje vezano za rad pomenute Ustanove.

Prije svega, prim. dr Suad Bijedić, spec. urgentne medicine, je Odlukom o konačnom imenovanju direktora Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla broj: 04-510-3/19. od 06.02.2019. godine imenovan za direktora Ustanove na mandatni period od 4 (četiri) godine, koji je počeo teći od 27.03.2019. godine.

U skladu sa članom 98. stav 2. Zakona o upravnom postupku, četvorogodišnji mandat direktora prim. dr Suada Bijedića, spec. urgentne medicine je istekao sa danom 27.03.2023. godine.

U skladu sa navedenim, Upravni odbor Ustanove je na vanrednoj sjednici donio Odluku o datumu isteku mandata direktora Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla broj: 04-1517-1/23 od 16.03.2023. godine.

Na istoj sjednici Upravni odbor je donio prijedlog Odluke o pokretanju postupka za izbor i imenovanje direktora Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla i prijedlog Odluke o imenovanju prim.prof.dr.sc. Samira Mačkovića, spec. medicine sporta za VD direktora Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla kako bi Ustanova mogla nesmetano u kontinuitetu da pruža u trenutnim okolnostima najbolje moguću uslugu svim građanima Grada Tuzla.

Navedeni prijedlog Odluke je u skladu sa članom 41. Statuta Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla, dostavljen Osnivaču radi pribavljanja prethodne saglasnosti za njegovo konačno imenovanje. Nakon dobijanja saglasnosti od strane Osnivača, Upravni odbor Ustanove na sjednici održanoj dana 24.03.2023. godine je donio Odluku o imenovanju prim.prof.dr.sc. Samira Mačkovića, spec. medicine sporta za vršioca dužnosti direktora Ustanove od 28.03.2023. godine, na period do okončanja postupka izbora i imenovanja direktora Ustanove, a najduže do 6 (šest) mjeseci od dana imenovanja.

Potrebno je naglasiti da je prim.prof.dr.sc. Samir Mačković, spec. medicine sporta, kao član Upravnog odbora ispred predstavnika stručnih radnika Ustanove, u skladu sa članom 22. stav 2. Poslovnika o radu Upravnog odbora, na pomenutim sjednicama prilikom glasanja bio „suzdržan“, navodi se u saopćenju Upravnog odbora JZNU Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje