Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Doktori medicine i stomatologije u TK u četvrtak bi mogli dobiti kolektivni ugovor

Preuzmite sliku

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas su se susreli s predstavnicima Kantonalne vlade. Prema ishodu sastanka, doktori medicine i stomatologije u ovom kantonu, pored reprezentativnosti u četvrtak bi mogli dobiti i kolektivni ugovor.

“Dogovoreno je da pravni timovi obje strane pročiste tekst kolektivnog ugovora, a dogovoreno je i usvajanje reprezentativnosti u TK. U četvrtak završamo stvari pozitivno, ili negativno, a mi se nadamo pozitivnom ishodu”, rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji je prisustvovao današnjem sastanku u Tuzli.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić vidno zadovoljan ishodom današnjeg sastanka rekao je da će do kraja radnog dijela četvrtka biti poznato da li je Ministarstvo za rad i socijalnu politku TK izdalo rješenje kojim se utvrđuje reprezentativnost ovog sindikata u TK.

  • “Kolektivni ugovor koji je dostavio Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK u četvrtak do kraja radnog vremena će se pročistiti, jer smo u iščitavanju uočili nekoliko nepravilnosti. Ništa ne bih prejudicirao, ali se iskreno nadamo da će rješenje biti pozitivno”, izjavio je Hadžiefendić.

    Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK saglasni su i u odluci vezano za povećanje plaća. Naime, od 1. jula dobijaju plaće sa uvećanim koeficijentom od 0,6, dok je prema ranijem sporazumu koji su potpisali ministar Hadžiefendić i predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid predviđeno da u januaru iduće godine budu uspostavljeni novi pregovori za dodatno povećanje ljekarskih naknada.

    Dok ne potpišu kolektivni ugovor, doktori medicine i stomatologije TK ostaju u generalnom štrajku, a otvorena je i mogućnost podnošenja kolektivnog otkaza. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje