Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Doktor Amer Mujkanović za Tuzlanski.ba: Vakcine svode smrtnost na minimum, skoro i do 0%

Preuzmite sliku

“Novi soj virusa koji se pojavio je infektivniji ali vakcina koja je proizvedena i dalje djeluje jer nije se promjenio dio genoma koji vakcina napada.”

Dr. Amer Mujkanović magistrirao je na University College London, koji ujedno važi za sedmi univerzitet u svijetu po rankingu iz oblasti hirurgije, te položivši drugi najteži ispit iz medicine u Ujedinjenom Kraljevstvu PLAB, postao je član General Medical Councile UK, a u skorije vrijeme trebao bi postati i član Royal College of Physicians.

Uspješni mladi doktor iz Tuzle dobio je i Fulbright školarinu od Američke vlade koja ujedno važi za najprestižniju školarinu amerčke vlade i State Departmenta, te ga početkom 2021. godine očekuje put u Ameriku.

 • Dr. Amer Mujkanović je u sklopu formiranog tima kojeg predvodi šef sektora za nauku i istraživanje na UKC-u Tuzla Prof. dr. Ervin Alibegović i Prim. prof. dr. med. sc. Dilista Piljić radio statističke analize pacijenata koji su bili primljeni na Covid odjeljenju:

  “Podaci koje imamo odgovaraju podacima koji se pojavljuju širom svijeta, suštinski približno smo na istom nivou po smrtnosti i karakteristikama pacijenata kao i svuda u svijetu.” istakao je dr. Mujkanović na početku razgovora za Tuzlanski.ba.

  Koronavirus “vlada” našim životima već skoro godinu dana, slažete li se da zahvaljujući brojnim istaživanjima i studijama, svijet danas mnogo bolje poznaje virus nego u ranim danima pandemije?

  “Statistički gledano u prvom valu smrtnost od COVID-19 je bila od 5 do 20% zavisno od države, dok u ovom drugom valu vidimo da mnogr države imaju dosta veće nivoe novozaraženih, čak nekiliko puta veće nego u prvom valu, a smrtnost je znatno niža nego u prvom valu (sada je u rasponu od 1% do 3%, zavisno od države do države, sa izuzecima). Naravno da dio objašnjena leži u većoj detekciji virusa i testiranju ali i u tome da virus nije tolika nepoznanica kao ranije. Samim time što su se pojavile tri vakcine sa efikasnošću u sprečavanju zaraze COVID-19 od 67% do 94% (AstraZeneca, Pfizer i Moderna) govori o tome da onaj dio koji treba da znamo o virusu da bi spriječili nekontrolisano širenje je manje-više poznat. Treba znati jako bitnu činjenicu, da niko od osoba koje su dobile vakcinu, a ipak su se zarazile COVID-19 nije završio na bolničkom liječenju, niti je preminuo. Dakle, vakcine svode smrtnost na minimum i skoro do 0%. Također pojavili su se I drugi oblici liječenja kao što je liječenje antitijelima sintetički proizvedenim, koje je i bivši američki predsjednik Donald Trump dobio kada je bio zaražen COVID-19 u oktobru mjesecu, tako da ponznavanje virusa te djelotvornst lijekova protiv virusa pokazuje da znanje o virusu svaki dan raste i borba je vidljivo unčikovitija.”


 •  
  Radili ste statističke analize pacijenata koji su bili primljeni na Covid odjeljenje UKC-a Tuzla, u odnosu na druge zemlje regiona i evrope i u odnosu na broj stanovnika gdje se nalazimo?

  “Prema podacima sa infektivne klinike COVID-19 na UKC-u Tuzla, bolnička smrtnost je u rangu sa ostlim centrima u regionu, naravno da postoje centri u svijetu koji imaju bolju stopu preživljavanja, ali se mora uzeti u obzir limitiranost naše države u broju testiranja koje vršimo, gdje se nalazimo na 95. mjestu na svijetu sa 148 hiljada testova na million stanovnika do sada. Veći broj testova znači veća detekcija pozitivnih osoba i samim time manja smrtnost.”

  U kontaktu ste sa brojnim kolegama iz drugih zemalja, kakva su njihova iskustva sa virusom, sa kojim probemima se susreću naprednije države i medicine?

  “U razgovorima sa kolegama u Londonu i Ujedinjenom Kraljevstvu te u Egiptu i Holandiji, svugdje se javljaju problemi boliničkih kapaciteta, to je nažalost realnost i za razvijene države i sisteme kao što je Ujedinjeno Kraljevsto i National Health Service. Ista situacija je i u Bosni I Hercegovini. Jednostavno niko nije bio spreman u potpunosti za ovako nešto veliko i iznendano.”


 •  
  Koliko su mjere prevencije po vama bitne u suzbijanju širenja pandemije?

  “Individualna odgovornost uz pridržavanje mjera izdatih od nadležnih institucija su najbolje mjere. Lockdown i ostale mjere imaju statistički značajan učinak u smanjenu širenja zaraze ali pod veoma visokom cijenom za ostale segmente društva.”

  Ukoliko postoje podaci o karakteristikama pacijenata globalno ali i lokalno, jesu li rizične skupine isključivo osobe treće životne dobi?

  “Statistički gledano, najveća smrtnost je zabilježena kod osoba koje su imale ili imaju hematološka oboljenja tj. “rak krvi”, gdje su studije objavljenje u lancet pokazale da oko 35% ovih osoba koje obole od COVID-19 nažalost rezultiraju sa smrću bez obzira na godine. Generalno gledajući najugrženija poplacija je ona preko 60 godina. Izuzetno je važno naglasiti da statistički gledano prekomjerna težina je veoma bitan faktor koji utiče na težinu oblika infekcije, višak kilograma (BMI veći od 30) dovodi do toga da osoba ima pet puta veće šanse za razvoj težeg oblika COVID-19 infekcije i smrti. Uvijek ima izuzetaka te postoje osobe koje su imale i skoro 100 godina i imale BMI veći od 30 a preživjele su infekciju bez većih problema al statistički gledano zaključak se izvlači na velikom broju pacijenata a ne na pojedinacnim slučajevima.”

  Kada je u pitanju novi soj virusa koji se pojavio Dr. Mujkanović za kraj razgovora je istakao da je on infektivniji ali vakcina koja je proizvedena i dalje djeluje jer nije se promjenio dio genoma koji vakcina napada. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje