Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Doc.dr. Elmir Jahić jedini kardiolog u BiH koji za manje od 60 minuta spašava amputaciju noge (VIDEO)

Sa godinama dolaze sve vrste bolova i bolesti. Upravo ovakva razmišljanja često su razlog da pacijenti umanjuju – ili prosto ignorišu određene simptome koji mogu izazvati ozbiljne posljedice.

Gotovo 5 % muškaraca i žena starosti između 44 i 74 godina pate od perifernih okluzivnih vaskularnih bolesti.

Mnogi od njih toga nisu ni svjesni, a bolest može doći u ozbiljniju fazu bez posebno vidljivih simptoma. Bolovi u nogama, blijedilo i hladnoća ekstremiteta nije uvijek stvar slabe cirkulacije.

Kada u arterijama osobe dođe do nakupljanja masnih naslaga, tada postoji mogućnost suženja ili potpunog prekida protoka krvi.

Tkivo iz tog razloga ne prima dovoljno krvi, i tada dolazi do ishemije i gangrene, odnosno, odumiranja ćelija i raspadanja tkiva. Pacijenti u velikom broju slučajeva imaju velike bolove pri hodanju, blijedi su, imaju osjećaj hladnoće, a moguća je i paraliza. Prijeti im amputacija noge.

Međutim, da se ovo ne bi dešavalo pacijentima u Tuzlanskom kantonu i ostalim krajevima BiH, pobrinuo se doc.dr. Elmir Jahić, invazivni kardiolog i načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Naime, on već godinu dana, jedini u Bosni i Hercegovini, primjenjuje rutinski endovaskularni tretman periferne arterijske okluzivne bolesti. Nakon ove procedure, koja traje od 15 do 60 minuta, pacijent već 24 sata nakon zahvata može bez problema da ide kući.

Jahić kaže da je do sada u UKC-u tretirano više od 25 pacijenata iz cijele Bosne i Hercegovine.  U emisiji “Aktuelno” pojašnjava uzroke, nastanak i liječenje ove bolesti. Naime, jedna od manifestacija ateroskleroze je i periferna arterijska okluzivna bolest. Takođe je govori o zamkama i rješenjima za kardiovaskularna oboljenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje