Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Do kraja godine Tuzla postaje najveće gradilište u BiH, ali…?

stupine
Preuzmite sliku

Danas su predstavnici Općine Tuzla potpisali ugovore sa firmama koje su pobijedile na javnim tenderima za izvođenje radova komunalne infrastrukture u ukupnoj vrijednosti od 9,5 miliona KM. Potpisano je ukupno šesnaest ugovora sa 18 različitih izvođača.

\"stupine\"Nakon današnjeg potpisivanja, radovi bi trebali početi već naredne sedmice a rok za završetak svih radova je kraj ove godine.

Većina ovih projekata je izuzetno pohvalan potez, poput postavljanja vještačke trave na pomoćnom igralištu stadiona Tušanj, zatim sanacija i rekonstrukcija brojnih gradskih ulica, kojima je to već godinama potrebno.

Izgradnja trećeg Panonskog jezera i nadvožnjaka nad sjevernom saobraćajnicom na dionici „Paviljon – Džindić džamija\” će sigurno dati novi izgled i „šmek\” ovom dijelu grada i upotpuniti kompleks Panonskih jezera. Natkrivanje centralnog platoa gradske pijace je dobar projekat, kojim će se tuzlanska pijaca funkcionalno ali i estetski urediti.

Ako je sve pohvalno, zbog čega ovo „ali\”!?

Prva kritika se odnosi na činjenicu da se veliki dio ovih projekata svodi na „šminkanje\” pred izbore. Zašto? Zato što recimo projekta izgradnje modernog Azila u ovih skoro 10 miliona nema (a npr. izdvaja se skoro pola miliona na uređenje centralnog gradskog parka).

Ideja turističkog grada je pravi pogodak, ali turisti su ipak ti koji nas posjete nekoliko dana i vrate se u svoje gradove, mi tu živimo.

\"tuzla-trg-slobode\"

Upravo zbog toga što tu živimo nameće se i druga kritika. Naime, činjenica da ni jedan od ovih projekata ukupne vrijednosti oko 10 miliona KM neće omogućiti meni, mojim prijateljima i poznanicima da se zaposlimo (osim vjerovatno par radnika na trećem Panonskom jezeru i onih koji će biti direktno i kratkoroćno angažovani na izgradnji svega navedenog). Mnogo je mladih sugrađana sa fakultetskim diplomama bez zaposlenja ili zaposlenih kao konobari i trgovci koje bi nekoliko novih radnih mjesta s mogučnošću stalnog zaposlenja obradovalo više nego bilo koji od navedenih projekata.

Iako je u toku izgradnja Avaz Robot Centra kao i najvećeg i po svemu sudeći najsavremenijeg kompleksa u BiH ˝Mellain˝, ipak su to stambeno-poslovni objekti u kojima je potražnja isključivo za trgovcima. Bez  prebacivanja odgovornosti na više nivoe po pitanju zaposlenja mladih ljudi u ovome gradu, sa sigurnošću se na lokalnom nivou mogu i moraju raditi konkretne stvari.

Treća kritika se odnosi na sport koji nikada nije bio u težoj situaciji.

\"tuzla-nocko\"

Želimo lijepu Tuzlu ali ne samo da je gledamo, nego da u njoj živimo, radimo i od svog rada uživamo. Da uživamo u svim obnovljenim ulicama, u novim mostovima i jezerima,  u uređenom gradskom parku i u svemu onome što se nalazi u projektima koje vam donosimo u prilogu.

U prilogu svi projekti za 2012. godinu:

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: