Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Do 11 sati u Tuzli glasalo oko 11 posto birača

Glasanje na području Tuzle u okviru Općih izbora za sada se realizira bez posebnih poteškoća.

Redovi na biračkim mjestima u Mjesnoj zajednici Sjenjak ukazuju na solidan odziv birača do 10 sati, što je potvrdio Feni predsjednik biračkog odbora na glasačkom mjestu broj 050A126 Samir Habul.

– Do sada je izlaznost na izbore oko 11 posto. S obzirom na to da sam godinama angažovan u biračkim odborima, imam osjećaj da je izlaznost veća nego prethodnih godina. Izgleda da su ljudi shvatili važnost ovih izbora, pa revnosnije izvršavaju svoju građansku dužnost – kazao je on.

Na birališta u Zenici do 11 sati izlašlo 11,79 posto birača

Predsjednik Gradske izborne komisije Zenica Selver Keleštura izjavio je da je do 11 sati na birališta ukupno izašlo 11.929 birača ili 11,79 posto.

Na 11 mjesta birališta nisu bila otvorena u sedam sati. Razlog je bio što su neki predsjednici biračkih odbora ili odustali ili kasnili. Otvorena su sa zakašnjenjem 10-40 minuta, s tim što je na biračkom mjestu u Pepelarima kašnjenje bilo oko sat i pol, ali i ono je otvoreno oko u 9.30 sati.

Keleštura navodi da su proteklih dana od rada u biračkim odborima odustalo više od 300 članova, samo jučer 100-njak, ali da izborni proces teče prema izbornim pravilima, jer su svi članovi biračkih odbora prošli obuku.

-Imali smo primjedbi na postojanje propagandnih materijala u krugu od 50 metara od birališta. To smo otklonili. Narušavanje javnog reda i mira nije bilo – kazao je Keleštura.

Prema podacima iz biračkog spiska, u Zenici je za ove izbore registrirano 101.202 birača, koji glasaju putem redovnih 141 biračkih mjesta.

-Imamo i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu, putem nepotvrđenih biračkih listića. Imamo na terenu još i četiri mobilna tima – napomenuo je Keleštura.

Dodao je da će putem tih mobilnih timova glasati i 378 birača u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, kao i 203 birača u Domu penzionera Zenica i Domu penzionera sa stacionarom ZDK.

Na području Mostara do 11 sati glasovalo 14,4 posto birača

Na području Mostara do 11 sati glasovalo je 14,4 posto ili 14 234 birača, potvrdio je Feni predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Hilmo Đidelija.

– Glasovanje uglavnom protječe u skladu s izbornim propisima i bez nepravilnosti. Imamo nekih prigovora koji se odnose na tehničke probleme, no oni ne bi trebali utjecati na izborne rezultate – kazao je Đidelija.

Točno na vrijeme, jutros u sedam sati, na području grada Mostara otvoreno je 147 redovnih birališta i jedno za glasanje u odsustvu, a na terenu su i tri mobilna tima.

U tom gradu pravo glasa na ovogodišnjim općim izborima ima 99 195 birača, od čega 128 u odsustvu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,