Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Direktor UKC-a Tuzla: Svi smo zaboravili na sezonsku gripu, a 12 osoba je preminulo

Preuzmite sliku

Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla danas se obratio medijima te istakao kako je pojavom korona virusa javnost zaboravila na sezonsku gripu koja je svake godine prisutna u zimskom periodu

Tokom današnjeg obraćanja medijima na Press konferenciji Kriznog štaba TK na kojoj su se između ostalih obratili Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, Dajana Čolić i direktor UKC-a Tuzla, Vahid Jusufović, saopšteno je da je u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli do sada je urađeno ukupno 950 testova na SARS—CoV-2, od čega je urađeno 110 testiranja u posljednja 24 sata.

‘Od 110 uzoraka imamo potvrđeno sedam novih lučajeva zaraze koronavirusom tako da sa današnjim danom broj pozitivnih osoba na SARS—CoV-2 iznosi 75’ – kazala je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Sezonska gripa

Naime, tokom svog obraćanja direktor UKC-a Tuzla, Vahid Jusufović dotakao se pojave sezonske gripe, na koju su kako kaže ‘očito svi zaboravili.’

‘Sezonska gripa je bila aktivna početkom decembra, čitav januar i do polovine februara. Nažalost, ove godine, od gripe, bila ona sezonska gripa ili H1N1 gripa, na UKC Tuzla preminulo je 12 pacijenata. Apsolutno niko o tome uopšte nije ništa pitao, a niti pisao. Preminule osobe od navedene gripe bile su svih dobnih skupina. Međutim, kako je krenula priča sa korona virusom, na to se po mom mišljenju neopravdano zaboravilo’, poručio je Jusufović.

Prema riječima prvog čovjeka UKC-a Tuzla, tu je zasigurno prisutna i pomiješana klinička slika, ali Klinički centar i dalje može raditi testiranja na sezonsku gripu.

UKC Tuzla raspolaže količinom reagenasa za narednih 7 dana za testiranje SARS—CoV-2  virusa

‘Klinički centar ima dovoljan broj briseva, dakle testova, međutim pored tih testova ne treba zaboraviti da postoje reagensi na platformi. Tih reagenasa na platformi po ovom tempu, kada se radi između 100 i 150 testiranja dnevno, imamo za narednih sedam dana, te smo u fazi hitne nabavke, i mislim da ćemo to prevazići’, ističe Jusufović.

‘UKC Tuzla ima jednu svoju platformu koju koristi cijeli kanton, te smo stupili u hitnu nabavku još jedne platforme koju ćemo dobiti najvjerovatnije na korištenje od jedne privatne zdravstvene ustanove koja će nam je samostalno ustupiti bez naknade’, riječi su Vahida Jusufovića, direktora UKC-a Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje