Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dennis Gratz u Tuzli: “Imamo rješenja za ozdravljenje sporta u BiH” (VIDEO)

Federalni zastupnik Dennis Gratz boravio je u četvrtak u Tuzli i u prostorijama UG “Prijatelji FK Sloboda” sa članovima Udruženja, sportskim radnicima i građanima razgovarao na temu postizanja novih zakonskih i sistemskih rješenja u oblasti sporta.

Fokus razgovora koji je simbolično nazvan “Odgovor za spas naših sportskih klubova” bio je izrada prijedloga zakonskog rješenja koje će omogućiti transformaciju udruženja građana – sportskih klubova u privredna društva kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

“Ono što imamo namjeru da učinimo u dogledno vrijeme a tiče se profesionalnog sporta u BiH su dvije izmjene odnosno dva zakonska propisa jedan se odnosi na privremeno rješavanje dugovanja velikog broja profesionalnih klubova koji nisu uspjeli na vrijeme da apliciraju za reprogram duga. Iz tog razloga odlučili smo posjetiti nekoliko gradova, razgovarati s ljudima kako bi prikupili što više informacija koje bi nam pomogle da ono što planiramo uraditi sprovedemo na najbolji mogući način. Također, u pripremi je i jedan zakonski tekst koji ima za cilj da omogući svim sportskim kolektivima da svoj status a većina ih se vodi kao Udruženja građana mogu preregistrovati u sportska privredna drušva bilo da će biti u budućnosti dionička društva ili društva sa ograničenom odgovornošću. Na takav način jedino ima neke nade da se privuku investitori” kazao je Gratz.

Gratz je kazao kako sport mora da bude svima u interesu jer je prema njegovim riječima sport zanemaren u BiH i zavisi uglavnom od dobre volje političkih elita koji opet u svemu gledaju svoj interes.

“Novca za sport je sve manje. Ne smije se više oslanjati na tu neku vrstu “prošenja” već treba napraviti zakonski osnov kako je to urađeno u Hrvatskoj i Sloveniji. Trebamo pomoći sportu da sam sebe obnovi. Želimo da fudbalski klubovi u BiH budu ono što su nekada bili i da pune budžet a ne da iz godine u godinu gomilaju dugove” – pojašnjava Dennis Gratz.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video prilogu koji je zabilježila naša ekipa u prostorijama UG Prijatelji FK Sloboda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje