Subota, 10. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Deling Tuzla gradi sopstvenu solarnu elektranu

solarna energija
Preuzmite sliku

Povodom započetog projekta izgradnje fotonaponske elektrane na krovovima svojih proizvodnih objekata, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Željko Knežiček danas je kompaniji Deling d.o.o. iz Tuzle uručio Potvrdu o pokretanju procedure dodjele koncesije na korištenje sunčeve energije.

\"solarnaFotonaponski moduli ukupne snage 149 kWp, biti će montirani na krovovima postojećih objekata u vlasništvu Delinga, a proizvedena električna energija će prije svega biti korištena za proizvodne potrebe ove kompanije, dok će preostali dio biti usmjeren u elektroenergetski sistem Federacije Bosne i Hercegovine.

Deling, inače renomirana kompanija koja se bavi projektovanjem i proizvodnjom srednje naponskih i nisko naponskih postrojenja i razvodne opreme, kao i montažom jake i slabe struje na industrijskim i javnim objektima i elektroenergetskim postrojenjima, je koncesiju za korištenje sunčeve energije tražio na 25 godina.

U ime Delinga potvrdu je danas primio Enis Nišić, tehnički direktor ove kompanije, koji je za Tuzlanski.ba izjavio kako je d.o.o. Deling druga kompanija iz Tuzlanskog kantona koja se odlučila na ovaj korak. U Delingu se nadaju da bi sa proizvodnjom solarne energije mogli započeti u narednih mjesec dana, takođe su istakli da su imali malih poteškoća oko zakonske regulative, ali i da su naišli na veliko razumjevanje kod kantonalnih vlasti.

Ovo je jedan zaista svijetao primjer kompanije Deling d.o.o. Iskreno se nadamo, da će se ova ideja razviti u punom kapacitetu i da će poslužiti kao primjer i mnogim drugim kompanijama.

\”Pokretanje ovih aktivnosti još jednom potvrđuje stratešku orijentiranost Vlade Tuzlanskog kantona ka povećanju stepena energetske učinkovitosti Tuzlanskog kantona i korištenja obnovljivih izvora energije\”, kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Željko Knežiček.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: