Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija Linza posjetila Tuzlu: Najavljeno bratimljenje ova dva grada

linz
Preuzmite sliku

Tuzla i Linz po mnogome slični gradovi

linzJučer 15. 06. 2013. godine, Općinski načelnik, Jasmin Imamović i predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, Jozo Nišandžić, primili su delegaciju grada Linza, na čelu sa gospodinom Klausom Lugerom – zamjenikom gradonačelnika Linza. Sastanku prisustvali Belmin Zec – šef integracionog ureda u gradu Linzu, Kemal Kurević – Šef Službe za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica i Svjetlana Kakeš- Rukovodilac stručne službe za poslove Općinskog načelnika.

Nakon razmjene riječi dobrodošlice i razgovora o brojnim sličnostima koje vežu dva grada, dogovoreno je da se odmah intenziviraju aktivnosti na realizaciji sporazuma o partnerstvu i saradnji Tuzle i Linza.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim odnosima ova dva prijateljska grada ali i o budućoj intezivnijoj saradnji kao i o bratimljenju između Linza i Tuzle.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin imamović istakao je da ova dva grada imaju dosta sličnosti što ih dodatno povezuje. Jedina razlika između Tuzle i Linza je godišnji budžet. Godišnji budžet Linza koji ima svega oko 20.000 stanovnika više od Tuzle iznosi 660 milioa eura dok je budžet Općine Tuzla 25 miliona eura.

Oko 12.000 ljudi iz BiH živi, radi istudira u Linzu koji je simbol multikulturalnosti Austrije. Visoka delegacija Linza koja je boravila u dvodnevnoj posjeti našem gradu posebne odnose želi uspostaviti sa Tuzlom.

Danas dogradonačelnik Linza Klaus Luger između ostalog obišao i kompleks Panonskih jezera i vidno oduševljen svime što je vido najavio ponovni dolazak u Tuzli.

Saradnja između dva grada će biti nastavljena i u narednom periodu, jer ova dva grada mogu puno naučiti i pomoći jedan drugome.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: