Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Dani Kur'ana” i u Tuzli: Iz Irana stižu kaliografije, ilahije, iluminacije i rukotvorine

Preuzmite sliku

U Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Brčkom u periodu od 20. juna do 03. jula 2016. godine, a povodom mjeseca Ramazana, održavaju se „Dani Kur`ana“.

Organizator je Iranski kulturni centar u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i muftijstvima navedenih gradova. Program se realizuje u sklopu manifestacije Ramazan u Bosni koju organizuje pomenuta Uprava. U navedenom periodu u Bosni i Hercegovini će boraviti devet iranskih umjetnika koji će svoj rad predstaviti kroz izložbe i koncerte ilahija i kasida.

Izložba Dani Kur'ana sastojat će se iz nekoliko dijelova:

1. Izložba kaligrafije – Sejjid Resul Akamiri, rodom iz Isfahan najmlađi je prepisivač Kur'ana Časnog (2003) u Iranu i jedan od onih kaligrafa koji su čitav svoj život i rad posvetili Kur'anu. Nagrađen je na prvoj Izložbi prepisivanja i ukrašavanja Kuran-i Kerima u Teheranu 2006. Godine. Osvojio je treće mjesto na Međunarodnom takmičenju kaligrafije u Jazdu 2007 i također je nagrađivani na takmičenjima kaligrafa islamskih zemalja u Turskoj. Ovaj umjetnik tokom programa Dana Kur'ana izložit će 30 radova iz oblasti kaligrafije i također 10 radova iz kategorije iluminacije.

2. Izložbe umjetnina pravljenih u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti (hatamkari). Esadollah Šahmive autor je pomenutih umjetnina i bosanskohercegovačkoj publici predstavit će 30 svojih radova. Ovaj umjetnik koji je svojim vještinama dao doprinos u restauriranju nekih od najpoznatijih iranskih srednjovjekovnih palata Irana do sada je svoje radove izlagao u državama kao što su Amerika, Njemačka, Kina, Turska, Španija, Holandija, Malezija, kazali su iz Medžlisa islamske zajednice u BiH.

3. Izložba umjetničkih radova od emajla – Golamali Fejzollahi, inače univerzitetski profesor posjeduje licence istaknutog umjetnika iranske umjetnosti minakari (emajl) u Iranu. Do sada je imao brojne samostalne izložbe u Iranu i drugim zemljama: Njemačka, Francuska, Japan, Švedska, Kina, Rusija, Južna Koreja, Bjelorusija, Srbija, Tajland i dr. Profesor Fejzollahi objavio je i knjigu o Historiji umjetnosti emajliranja 2009. godine. Primjeri njegovog vrsnog umjetničkog umijeća vidljivi su i na svetim mjestima u Iranu kao što su ona hazreti Husejna, hazreti Zejneb, hazreti Ebu-l-Fazl i dr.

4. Programi izvođenja ilahija i kasida međunarodne iranske grupe Iman. Okupili su se 1990. godine i do sada su organizirali i učestvovali u brojnim vjerskim programima izvodeći ilahije na mnogim jezicima svijeta. Članovi hora su: Modžtaba Melek Afzali, Mohsen Golestanifar, Seid Gafarijan (voĎa grupe), Aref Gafarijan, Ferid Seadetmand, Hamed Soltanigard Feramarzi. Grupa Iman do sada je zabilježila brojne uspjehe i gostovanja u državama širom svijeta kao što su: Francuska, Njemačka, Poljska, Holandija, Belgija, Turska i dr.

Manifestacija Dani Kur'ana, koja će se sastojati iz izložbe kur'anske kaligrafije, iluminacije, ručnih radova vezanih za Kur'an, kao i programa hora Iman, bit će realizirana u periodu od 21. juna do 03. jula u brojnim gradovima.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,