Četvrtak, 16. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dani Filozofskog fakulteta u Tuzli uz brojne sadržaje (VIDEO)

Dani Filozofskog fakulteta tuzlanskog Univerziteta počet će tribinom povodom Dana nezavisnosti BiH, pod nazivom Historijski značaj referenduma za nezavisnost RBiH 28. februara, a završit će 7. aprila, naučnom konferencijom Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija, kao centralnom manifestacijom.

Kako je najavljeno danas na konferenciji za medije manifestacija će biti organizirana prvi put ove godine, a obuhvatit će niz značajnih znanstvenih i kulturnih događaja, koji imaju za cilj predstavljanje dostignuća te obrazovne ustanove, komunikaciju s društvenom zajednicom te razmjenu znanja i iskustava.

Vršilac dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Mirsad Kunić, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora te manifestacije, smatra da je taj događaj važan kako za tuzlanski Univerzitet i Kanton, tako i za državu, s obzirom na aktivnosti i učesnike.

Filozofski fakultet je jedna od najstarijih članica Univerziteta u Tuzli, koja datira gotovo pet decenija, navodi Kunić, podsjetivši da je 1960. godine osnovana Viša pedagoška škola, koja je prerasla u Pedagošku akademiju, a 1993. godine u Filozofski fakultet.

-Mi ovim aktivnostima želimo ukazati na činjenicu da je Filozofski fakultet važna, nezaobilazna i najsloženija članica UNTZ, te na centralnu poziciju naših profesora znanstvenika, čija se riječ mora čuti, kada je u pitanju društveno humanistička sfera- kazao je Kunić.

U okviru manifestacije Dani Filozofskog fakulteta UNTZ bit će upriličena 24 događaja, na kojima će svi odsjeci učestvati s različitim događajima.

Osim spomenutih događaja bit će organizovane razne radionice, tribine, okrugli sto, predstavljanje naučnog i stručnog stvaralaštva odsjeka, promocije knjiga, izložbi, te promocije prvog broja i časopisa Društvene i humanističke studije.

Na 11 odsjeka Filozofskog fakulteta u Tuzli trenutno radi 70 profesora, viših asistenata i asistenata, a studira oko 1.400 studenata na dodiplomskom studiju, a također na tom fakultetu postoje i master te doktorski studij. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,