Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas se u Tuzli održavaju 39. susreti Krečana

Preuzmite sliku

U organizaciji Udruženja građana „Kreka“ danas se u Tuzli održava tradicionalna jednodnevna manifestacija „39. susreti Krečana“.

Riječ je o okupljanju, druženju i širenju tradicija zajedništva bivših i sadašnjih stanovnika industrijske Kreke, naselja koje je zbog velikog broja nacija dobilo naziv „Evropa u malom“.

Naime, hroničari su ustanovili da su se u ovom dijelu BiH, za vrijeme Austrougarske monarhije, u vrijeme industrijalizacije, doselili, asimilirali i ostali živjeti predstavnici 25 nacija svijeta, najviše iz istočne i srednje Evrope.

U ovom dijelu BiH nikada nije zabilježen nijedan slučaj međuvjerskog ili međunacionalnog sukoba, a tradicija zajedničkog okupljanja i afirmiranja najviših ljudskih vrijednosti, nije prekidana ni tokom rata.

Inače, prvi susret održan je 9. decembra 1979. godine i tada je odlučeno da se Krečani iz cijelog svijeta okupljaju svake godine, uvijek druge subote u deceembru. Po tome je ovo manifestacija s najdužim kontinuitetom organiziranja i po mnogo čemu ima obilježje događaja od posebne važnosti za Grad Tuzlu, ali i šire.

– Ovogodišnji skup počet će polaganjem vijenca i cvijeća na spomenik Husinskom rudaru u Tuzli (10 sati), potom na spomenik narodnim herojima iz II svjetskog rata, te žrtvama fašizma tokom odbrambenog rata u BiH (11 sati). U maju ove godine srušena je zgrada nekadašnjeg doma DTV “Partizan”, a mi ćemo paljenjem svijeća na tom mjestu podsjetiti vlasti na prihvaćenu odluku o tome da se na istom mjestu izgradi novi, današnjem vremenu primjereniji objekat za društvene aktivnosti mještana Kreke – izjavio je za Fenu Zoran Petrović, predsjednik UG „Kreka“.

Svaki susret obilježi se zajedničkim fotografiranjem učesnika skupa, što ostaje u arhivu Udruženja, a potom se druženje nastavlja prijepodnevnim druženjem za starije Krečane u restoranu „Ječmište“ u Kreki (12 sati), te večernjom zabavom Krečana i njihovih gostiju i prijatelja u Kristalnoj dvorani Hotela „Tuzla“ (19 sati).

Iduće godine susreti će biti organizovani 40. put i UG“ Kreka“ već priprema program obilježavanja jubileja s nizom sadržaja koji će trajati tokom cijele godine, rekao je Feni Derviš Čičko, predsjednik UO Udruženja građana „Kreka“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje