Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dan srednjoškolaca kakav zaslužuju svi srednjoškolci (FOTO)

Vokalna grupa
Preuzmite sliku

Sedamnaesti novembar se obilježava u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje 1939. godine strijeljani bez suđenja.

Vokalna grupaU evropskim zemljama ovaj se dan obilježava već dugi niz godina kao Dan srednjoškolaca i studenata.

Budući da je Dan srednjoškolaca danas (17.11.), zbog škole i prisutnosti srednjoškolaca, obilježavanje je pomjereno za dan ranije. A završnicu uspješno odrađenog dana svi prisutni od 18 sati u Narodnom pozorištu Tuzla su mogli gledati u petak.

Ove godine je Dan srednjoškolaca u Tuzli obilježen onako kako i dolikuje pravim srednjoškolcima. Organizaciju potpisuju Mreža vijeća učenika Tuzlanskog kantona i Asocijacija srednjoškolaca u našoj državi – Lokalni tim Tuzla, u saradnji sa Pedagoškim zavodom Tuzla i ostalom podrškom.

Posljednji radni dan u sedmici je obilovao sadržajem koji je mogao zadovoljiti i najkritičnijeg srednjoškolca. U nadi da će srednjoškolci objeručke iskoristiti svaku šansu koja im je pružena, organizatori su u ovaj projekat ušli puni entuzijazma, motivacije i upornosti da ga dovedu do Narodnog pozorišta gdje su svi srednjoškolci, profesori, i ostali gosti svjedočili njihovom uspjehu, uspjehu zajedničkih snaga svih srednjoškolaca iz Tuzle.

Prije finaliziranja ovog projekta raspisan je konkurs za likovni i literarni izraz na temu „Biti srednjoškolac” na kojem su mogli učestvovati svi srednjoškolci iz bilo koje srednje škole iz Tuzle. Tako je i bilo, komisija za razmatranje je po završetku konkursa imala pune ruke posla. Prva aktivnost jučer sa početkom u 10 sati je bila Izložba likovnih crteža i literarnih radova na pomenutu temu u prostorijama Gimnazije „Meša Selimović“. Zahvaljujemo se školi na domaćinstvu, a pobjedniku u kategoriji likovnog izraza i pobjedniku u kategoriji literarnih izraza od srca čestitamo na pobjedi!

U 11:00 sati je počela radionica na temu „Aktivni mladi” pod rukovodstvom Zlatana Ligića, studenta Univerziteta u Tuzli, a bivšeg člana AsuBiH-a. Radionica je održana u prostorijama Mješovite srednje Ekonomsko-trgovinske škole Tuzla.

Termin od 12 sati je bio rezervisan za dvije aktivnosti i to obje u prostorijama iste ustanove. Naime, U 12 sati je počela radionica „Upoznaj se sa mreVUKOM” koju su vodili Mirha Krivić i Tahir Žustra, članovi rukovodstva mreže vijeća učenika našeg kantona, a uporedo sa ovom radionicom, u drugom dijelu zgrade je bila promocija Fakulteta Univerziteta u Tuzli čiju organizaciju potpisuje Unija studenata. Obje aktivnosti su realizovane u prostorijama Srednje medicinske škole.

Javna ustanova Katolički školski centar „Sveti Franjo” je bio domaćin Košarkaškog turnira između četiri srednje škole iz Tuzle. Jako dinamične, brze i fairplay utakmice su odigrane u sportskoj dvorani pomenute škole i to sa početkom od 13 sati.

14 sati je u petak bio najaktuelniji termin po pitanju Dana srednjoškolaca. Naime, u 14 sati su održane čak četiri aktivnosti, i to: „Jezici i stereotipi” je bio naziv radionice koju su vodili profesori engleskog jezika Lidija Perkić i Fuad Isabegović u prostorijama Gimnazije „Ismet Mujezinović“. U istoj zgradi, samo u drugoj prostoriji je vođena radionica „Aflatun” pod rukovodstvom Međunarodnog udruženja Interaktivnih otvorenih škola Tuzla. Ostale dvije aktivnosti koje su počele u 14 sati jesu kreativna radionica pod nazivom „OK je biti OK” koju su vodile Mehdina Jakupović i Dinka Vehbić, volonterke Organizacije za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh” iz Tuzle, a radionica je održana u prostorijama Odreda izviđača „Krin” u centru grada.Na drugom kraju grada, u srcu Mašinske škole je organizovan turnir u odbojci u kojem su učestvovale ekipe iz četiri Srednje škole.

15 sati je bilo rezervisano za radionicu i temu „Emocionalni razvoj” koju je vodila profesorica psihologije Fatima Jupić. Radionica je održana u prostorijama Mješovite srednje ekonomsko-trgovinske škole.

I završnica srednjoškolskog dana je upriličena u Narodnom pozorištu Tuzla. Početak je bio u 18 sati s ciljem da se zaokruži jedan, ovako lijep dan.

Na početku Svečane akademije u Narodnom pozorištu Tuzla prisutnima su se obratili predsjednik Mreže vijeća učenika TK Tahir Žustra, koordinatorica Lokalnog tima Tuzla (AsuBiH) Aldina Rastoder, te predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. Tokom programa pažnju posjetitelja su držali članovi vokalne grupe u pratnji orkestra iz Gimnazije „Ismet Mujezinović”, Učenici Srednje muzičke škole, Gimnazije „Meša Selimović” Tuzla, Mješovite srednje „Mašinske škole”, a dakako atrakcija večeri je bila drama iz Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo” Tuzla. Po završetku programa uručene su zahvalnice svim pojedincima, grupama, organizacijama i ustanovama koje su na ovaj ili onaj način pomogle, te dale svoj doprinos prilikom realizacije Dana srednjoškolaca 2012.

Organizatori su jako zadovoljni urađenim poslom, saradnjom na relaciji profesori-učenici, te u budućnosti žele još više raditi na upoznavanju učenika o njihovim obavezama kako bi svoja prava mogli koristiti nesmetano.

Poruka koju će ponjeti ovogodišnji Dan srednjoškolaca jeste ta da se mole svi srednjoškolci da iskoriste svoje resurse i postanu potencijali ove države, a ne problemi koje ova država mora rješavati.

Do iduće godine, mreVUK TK i AsuBiH LT svim srednjoškolcima žele Sretne i bezbrižne srednjoškolske dane ispunjene uspjesima, odličnim ocjenama, dobrom saradnjom i niti jednim prekršenim pravom.

MreVUK TK i ASuBiH svim srednjoškolcima čestitaju Međunarodni Dan srednjoškolaca i studenata!{igallery id=”9572” cid=”181” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”10”}Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: