Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dan kada Tuzla plače: Počelo obilježavanje godišnjice masakra na Kapiji (FOTO)

Preuzmite sliku

I ovaj 25. maj osvanuo je kao dan u kojem cijela Tuzla plače.

Polaganjem vijenaca i cvijeća u Aleji mladosti na Slanoj Banji jutros je počelo komemorativno obilježavanje 23. godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji.

U ovom nesretnom događaju, granatom ispaljenom s položaja Vojske RS na planini Ozren, ubijena je 71 osoba, a njih blizu 200 ranjeno.

  • Vijence i cvijeće u vječnom počivalištu tuzlanske mladosti uz članove porodica u tišini su položili predstavnici Grada Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, predstavnici boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija i udruženja, kao i mnogi Tuzlaci.

    Masakr na Kapiji, poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine.

    Srpske snage su tog dana u 20 sati i 55 minuta sa planine Ozren ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija.

  • Obilježavanje 23. godišnjice nakon Slane Banje bit će nastavljeno na mjestu stradanja u centru Tuzle, odnosno na Kapiji u 11 sati, dok će se u 20 sati i 55 minuta oglasiti sirena za uzbunu. (A.K. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,