Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crveni križ Tuzla nastavit će pružati pomoć migrantima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na godišnjoj izvještajnoj Skupštini Crvenog križa Tuzlanskog kantona izraženo je zadovoljstvo pozitivnim poslovanjem, a u ovoj godini nastavit će se s aktivnostima darivanja krvi i pružanja prve pomoći, s fokusom na pomoć migrantima.

Kako je istaknuto, uočen je veliki broj potreba građana, a Crveni križ je u skladu s mogućnostima na te potrebe odgovarao, ali naglašeno je da će zbog većeg broja potreba građana biti potrebno proširiti i kapacitete Crvenog križa.

Prošle godine provedene su redovne aktivnosti koje se odnose na učenje pružanja prve pomoći, darivanja krvi, a realizovane su manje akcije uz podršku donatora.

Sekretarica Crvenog križa Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić kazala je da su željeli u ovoj godini kroz planske dokumente pažnju staviti na pripremu kapaciteta za odgovor na katastrofe u okviru zakonskih ovlaštenja Crvenog križa.

– Jedna od aktivnosti na koju smo stavili fokus je pomoć migrantima, a prema informacijama koje imamo taj broj će se povećavati. Imali smo interventne aktivnosti u tom smislu, ali za to bi trebalo spremiti sistemski odgovor – dodala je Sarajlić.

U Crvenom križu su zadovoljni i finansijskim poslovanjem koje je bilo pozitivno, no i taj segment, poručili su, mogao bi se popraviti kako bi bilo više sredstava za pomoć građanima. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje