Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Članovi Sindikata Solidarnost spriječili pljenidbu imovine bivšeg radnika Hotela Tuzla

Za danas zakazana pljenidba imovine Šabana Sakića, bivšeg radnika Hotela Tuzle odgođena je nakon što su članovi Sindikata Solidarnost onemogućili sudske izvršitelje da uđu u njegov stan i izvrše popis i pljenidbu stvari.

Događaj se desio iza devet sati u ulici Rose Hadživukovića, prekoputa Male pijace.

˝Razlog je predmet o kreditu sa Hypo Alpe Adria bankom i Hotelom Tuzla, koji traje već 16 godina. Hotel Tuzla je privatizovan i zna se na koji način, a naš poslodavac koji je kupio hotel, preuzeo je obaveze da će sve dugove preuzeti na svoj teret i riješiti. Međutim, to je ostalo neriješeno, a nas terete za kredit koji je hotel trebao vratiti˝, naveo je Sakić nakon pokušaja pljenidbe.

Prema njegovim riječima, 118 radnika su potpisnici kredita ali sa prodajom hotela, vlasnik je preuzeo te obaveze. Osnovica za koju se Sakić tereti bila je 19.000, a sa kamatama se povećala na oko 40.000 KM.

˝Hotel Tuzla nama kao radnicima duguje u visini kredita i više, jer npr. supruga Šehzada i ja smo radili zajedno i imamo potraživanja po 30.000 do 40.000 KM neisplaćenih plaća. To bi se moglo kompenzovati, ali neće. Ovo je drugi put da se nastoji popisati pokretna imovina, a izvršitelji će na idućem izlasku tražiti podršku policije˝, naveo je Sakić.

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnost ističe da su se solidarno okupili da spriječe ˝nemoralnu pljenidbu˝.

˝Radi se prema dvostrukim aršinima. Imamo presude u korist radnika koji ne mogu doći do svoje imovine, a oni su došli ovdje da plijene. Ako treba, ginut ćemo ovdje i neka dođu policajci. Za pravdu smo spremni poginuti. Doći će nas više i garantujem životom da ćemo ponovo spriječiti pljenidbu. Prava i pravde u ovoj državi nema. Sprega je bankarskog lobija i suda. Kada banka nešto potražuje, to se ekspresno rješava, a Šaban treba čekati godinama svojih 40.000 KM koje mu se duguju. Gospodo draga, ovako više ne ide i krajnje je vrijeme da se razgovara i nađe rješenje˝, naglasio je Kopić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje