Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijela Tuzla danas u ‘zelenom’: Održana 10. Tuzlanska biciklijada, učešće uzelo više od 6000 biciklista

Preuzmite sliku

 Jubilarna deseta tuzlanska biciklijada, koja je održana danas, privukla je rekordan broj učesnika. Više od 6.000 ljubitelja dvotočkaša poslali su poruku o ekonomičnoj vožnji i ekologičnom načinu života. 

– Mi iz Bicilističkog kluba Tuzla danas smo ponosni zbog činjenice da smo uspješno organizovali desetu biciklijadu. Prelijepo druženje, mnogobrojni učesnici i prijatelji koji su došli iz svih krajeva BiH, upotpunili su naš jubilej. Nadmašili smo broj od 6.000 učesnika i ovo je najmasovnija i najuspješnije organizovana biciklijada. Poruku koju šaljemo iz Tuzle glasi: Vozimo ekonomično, živimo ekologično i s tim u vezi danas je zelena kolona biciklista prošla Tuzlom i skrenula pažnju na to kako je bitno da smo svjesni i savjesni, odnosno kako svjesno i odgovorno trebamo brinuti o našem aeorozagađenju, o mobilnosti, o budućim generacijama – izjavio je Mirsad Jusić, predsjednik BK Tuzla, idejni tvorac tuzlanske biciklijade.

Prije početka biciklijade posjetioci su mogli pogledati izložbu retro bicikala, a nakon biciklijade svi učesnici su bili sudionici nagrade igre koju su pomogli sponzori.

Inače, biciklijadu su otvorili najmlađi učesnici koji su odvezli dionicu u dužini od dva kilometra, a onda je startala biciklijada na dionici od 14 kilometara. Radosna lica u ciljnoj ravnini govorila su da je biciklijada s pravom najmasovniji sportski događaj u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Biciklisti iz Tuzle godinama vape za biciklističkom stazom, a veliki broj njih ukazuje kako i nisu toliko sigurni na cesti.

– Na cesti kao biciklisti nisu toliko sigurni zato što vozači drugih prevoznih sredstava nisu toliko savjesni. Za mene je ovo savršen događaj. I ovo je prilika da rekreativci izađu, učestvuju i pokažu gradu koliko nas ima. Čak i kada bi se biciklijada naplaćivala, ja bih učestvovala – kaže Bedrana Kaletović, učesnica biciklijade.

Iza Biciklističkog kluba Tuzla je još jedna uspješno organizovana biciklijada. Pripreme su trajale tri mjeseca, a učesnici su aplauzima u više navrata pozdravili trud i rad svih onih koji su bili dio uspješnog tima na čijem je čelu sportski entuzijasta i vizionar Mirsad Jusić. (Foto: Blicko Junior | Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,