Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Četvrta noć na XX TKT Fest-u: Publika gledala predstavu “Zlostavljanje”, večeras na repertoaru “Gidionov čvor”

Preuzmite sliku

Publika Teatra kabare Tuzla četvrte noći na XX TKT Fest-a imala je priliku gledati predstavu „Zlostavljanje“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Srbije.

Predstava koja govori o temi koja je aktuelnija nego ikada, zlostavljanju. Pozorišni komad je rađen po kratkoj priči Ive Andrića, objavljena čak 1946. godine, što nam govori koliko je Andrić bio ispred svog vremena kako u shvatanju tako i u pogledima na svijet.

Također, pripovijetka nam je vremeplov, dokaz da se u međuvremenu nismo ništa promijenili. Koliko god da se više govori o ovoj temi, konkretnih mjera još uvijek ni na vidiku. Osuda društva, odbacivanje samo su jedna od stvari koje čekaju jednu ženu koja odluči otići od zlostavljača.

„Ali ovdje se pokazuju dva bitna mometna koja su veoma značajna, Andrić ih možda ne naglašava u svom tekstu, to je s jedne strane pokušaj razbijanja tog tabua, jednog primitivnog, jednog zatvorenog društva koje sve pod tepih stavlja. Sve te tabue, a to je ne dirati ni od porodice, ne dirati u takve stvari kao što je nasilje u porodici, nego jednostavno ne treba o tome pričati, a upravo to nepričanje, negovorenje stvara prostor za još veće nasilje koje se završava femicidom u ovakvim situacijama. A s druge strane, taj iskorak koji Anica (lik predstave) pravi u ovoj predstavi kad ona odlučuje da razbija sve te tabue kako u porodicu u koju je došla tako iz svoje koja ne prihvata da ona to uradi, koja je srećnija da ona trpi nasilje, nego da se ona vrati u porodicu“ – Srđan Vukadinović, pozorišni kritičar, teatrolog.

Večeras na repertoaru gledamo predstavu Teatra Fort Forno iz Hrvatske sa predstavom „Gidionov čvor“ u režiji Roberta Raponje, a igraju Korina Katica Šubarić i Ružica Matea Bublić.

O predstavi:

Predstava, smještena u školu, počinje kada majka nedavno preminulog učenika dolazi na sastanak s učiteljicom svog sina. Ovo je u početku trebao biti sastanak učitelja i roditelja s predstavnicima učenika i škole, pa se učiteljica čudi što ju je majka uopće došla vidjeti. Razgovor koji je uslijedio bavi se odnosom između ožalošćene majke Corryn (Korina) i emocionalno preplavljene učiteljice Heather (Ružice). Corrynov (Korinin) sin, učenik osnovne škole, počinio je samoubojstvo na dan kada je izbačen iz škole. Gidion je možda bio ozbiljno zlostavljan ili je možda bio zlostavljač koji je maltretirao druge. Tijekom razgovora, žene pokušavaju otkriti što je Gidiona dovelo do tragičnog čina. Riječ je o predstavi koja se bavi mnogim ključnim pitanjima vezanima uz obrazovni sustav, odgovornost nastavnika, slobodu izražavanja, uloge roditelja i učitelja u sve kaotičnijem svijetu. Aktualni problemi školskog sustava, prava i dužnosti nastavnika, roditelja i učenika među najžurnijim su pitanjima suvremenog društva. Čvrsto smo uvjereni da se i kazalište treba baviti gorućim problemima našeg društva.

  • Informacije o predstavama i rezervacijama možete dobiti na facebook stranici Teatra Kabare Tuzla ili na broj +387 63 900 682.

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: ,