Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Četiri decenije Univerziteta u Tuzli: Obrazuju budućnost bh. zajednice

U povodu obilježavanja 42 godine rada Univerziteta u Tuzli danas je upriličena svečana akademija na kojoj su promovisani najbolji studenti, dobitnici Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli. Također, uručena su i posebna priznanja profesorima koji su u protekloj godini izabrani u trajno zvanje redovni profesor.

“Svaki univerzitet u BiH treba imati vodeću ulogu u društvu, jer mi obrazujemo mlade ljude, obrazujemo intelektualce i na njima počiva budućnost zajednice. Moram reći da je mnogo poteškoća i izazova iza nas, a mnogo ih nas i čeka i sa time se trebamo boriti. U proteklih godinu dana mnogo toga smo učinili s ciljem što kvalitetnijeg obrazovanja mladih ljudi”, rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Izjavila je i da je Univerzitet u Tuzli praksu sudenata prepoznao kao slabost, pa su određene aktivnosti učinjenje i na tom planu.

“Naši studenti trebaju raditi što više na savladavanju različitih vještina, a mi smo u protekloj godini potpisali niz sporazuma sa brojnim kompanijama koje one žele imati spremne stručnjake iz različitih oblasti”, kazala je Hadžigrahić.

Među danas promovisanim zlatnim studentima je i Jasmina Kavgić s Ekonosmkog fakulteta u Tuzli, a koja je školovanje završila sa svim desetkama u indeksu. Ova zlatna studentica sebe vidi u BiH koju zasad ne planira napustiti.

“Mogu reći da je iza mene mukotrpan put do uspjeha, ali najbitnije je da se sve na kraju isplatilo. Upravo smo svjedoci da investicija u znanje donosi najbolje kamate”, izkavila je Kavgić.

Danas su promovisani i profesori koji su stekli zvanje redovnog profesora, a svečanosti je prisistvovao i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

“Godine postojanja Univerziteta u Tuzli potvrđuju bogatu tradiciju razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada. Uvjeren sam da je Univerzitet u Tuzli generator razvoja ovog dijela BiH i sa te strane igra važnu ulogu u oblikovanju visokog obrazovanja i naučnog istraživanja. Ovaj i drugi univerziteti su suočeni sa brojnim izazovima kojima se moramo suprotstaviti na pravi način”, naveo je Tomić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,