Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Centralna bajramska svečanost u Tuzli upriličena u džamiji Kralja Abdulaha (FOTO)

Preuzmite sliku

Vjernici islamske vjeroispovjesti s radošću dočekuju Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji. Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog upriličena je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je pozvao vjernike da budu dobri ljudi, da čine dobra djela te da ne zaborave one koji su u nevolji i kojima je pomoć potrebna.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović istakao je u svojoj bajramskoj poruci da plemenitost predstavlja horizontalnu razinu posta. Post nas oplemenjuje i duh čini mekšim i blaženim. Iz vertikale bogobojaznosti treba da se rasplamsa plemenitost koja će se našim dobročinstvom prenijeti na druge ljude. U danima naše najveće radosti ne smijemo zaboraviti one koji su u bilo kojoj nevolji i poteškoćama i kojima naša blagonaklonost i pomoć može biti veliko olakšanje i utjeha.

– Podijelimo našu veliku duhovnu radost s našim komšijama i prijateljima, istakao je Fazlović.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović uputio je vjernicima bajramsku čestitku povodom  Ramazanskog bajrama 1440./2019. godine.

Draga braćo, poštovane sestre! 

Ramazan je mjesec vjere i pokornosti Allahu, dž.š. Za sve muslimane su ovo posebni dani. Naša radost je u njima velika: ispunili smo još jedan obred i dočekujemo veliki blagdan. Ispratili smo mjesec koji je obilovao duhovnim uspinjućima, i nas kao pojedinaca, i naše zajednice.
Jer, ramazan je mjesec bogobojaznosti i plemenitosti. Ove dvije njegove karakteristike su temeljne odrednice našeg posta i drugih vidova ramazanske pobožnosti.

Bogobojaznost nas usavršava u našem duhu i okreće nas Allahovom licu. To je put s jasnim granicama i putokazima. On štiti od grijeha i upravo je post taj jaki štit.

Plemenitost predstavlja horizontalnu razinu posta. Post nas oplemenjuje i duh čini mekšim i blaženim. Iz vertikale bogobojaznosti treba da se rasplamsa plemenitost koja će se našim dobročinstvom prenijeti na druge ljude.

Muhammed, a.s., kaže: “Kada nastupi ramazan, otvore se kapije neba i kapije dženneta.” Prema njegovom nauku, olakšan je tada put našim molbama, lijepoj riječi i dobrom djelu, da se vinu do najplemenitijih visina. To je put da se nađe najpuniji smisao u Božijem zadovoljstvu i milosti. Poslanik, a.s., saopćio je ovu lijepu vijest vjernicima koji poste, ali ona ima vrijednost za sve ljude koje svaki povod potakne na upotpunjenje njihove dobrote i plemenitosti.
I, doista, u ramazanu se najviše istaknu ljudska mudrost i duhovna zrelost, te se na tim premisama može dosezati neslućena unutrašnja dalekovidost. Stoga je važno da i mi otvorimo kapije naših srca i duša i primimo jedinstvene ramazanske blagodati. U tome je mogućnost da se utkamo u harmoniju pokornosti Bogu Jedinom i dobrotu koja je bitak stvorenog svijeta.
Braćo i sestre!

U danima naše najveće radosti ne smijemo zaboraviti one koji su u bilo kojoj nevolji i poteškoćama i kojima naša blagonaklonost i pomoć može biti veliko olakšanje i utjeha.

Pozivam vas da drugog dana Bajrama obiđemo mezarja naših najmilijih i šehitluke gdje su najbolji sinovi naše domovine.
Svim muslimanima upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim im puno sreće, napretka, svakog dobra. Podijelimo našu veliku duhovnu radost s našim komšijama i prijateljima. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje