Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Centar za kulturu Tuzla: Najava izložbe ˝Ekvilibrijum˝ autora Darka Jovičića

Preuzmite sliku

Popularno

Izložba pod nazivom “Ekvilibrijum” autora Darka Jovičića, bit će otvorena u petak, 22. aprila 2022. godine u 19:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla.

Darko Jovičić je rođen u Tuzli, gdje se već 2006. godine počeo baviti uličnom umjetnošću što i dalje predstavlja njegovu veliku strast i čemu je aktivno predan, a što je doprinijelo eksperimentisanju sa vizulenom umjetnošću.

Darko je graffiti artist, slikar te diplomirani grafički dizajner, koji se uz to bavi i produkt dizajnom, prvenstveno u polju modnog dizajna. Imao je niz izložbi, kako samostalnih, tako i grupnih u galerijama širom BiH, kao i na Hvaru (Hrvatska). Učestvovao je na više street art festivala (Sarajevo, Mostar, Tuzla..). Trenutno živi i radi u Sarajevu.

Izložba je bazirana na digitalnom umjetničkom konceptu koji Darko istražuje i stvara već nekoliko godina, tačnije od kraja 2019.godine, koji od početka nosi naziv “BALANCER”. Balanser ili onaj koji balansira, predstavlja Darka kao umjetnika koji pokušava doći do one zlatne sredine, koja vodi savršenstvu života, a nju pokušava ostvariti upravo kroz umjetnost. Fokusiran je na simetriju, tzv. “Ying&Yang”, borbu dualizma i suprotnosti, te istraživanje binarnog svijeta u nama i oko nas. Na ovaj način, Darko pronalazi svoj mir kroz prikazivanje tog binarnog svijeta kao cjeline u kojoj razlike nema.

Digitalni radovi nastali su grafičkom manipulacijom različitih vektorskih oblika, kao i kombinovanjem fotografije i programskih alata, te postavljanjem konačne forme u efekat ogledala, čime se vizuelno predstavlja ideja samog koncepta – simetrija, balans. Ta simetrija je često eksplozija boja, tekstura, geometrijskih elemenata, linija, oblika koje se preklapaju, prepliću i umnožavaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje