Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Care International i udruženja iz BiH: Realizacija projekta za podršku ranjivim kategorijama

Preuzmite sliku

Pri kraju je prva od ukupno tri godine trajanja projekta koji doprinosi jačanju postojećih socijalnih usluga u Bosni i Hercegovini. Budžet prevdiđen za ovaj trogodišnji projekt iznosi 800.000 KM, a sredstva je izdvojila Vlada Češke.

˝Ovim projektom želimo omogućiti da organizacije nakon ove tri godine ojačaju i pruže mnogo više usluga, da opslužuju više korisnika. Zadovoljan sam nivoom njihovog razvoja. Radi se o organizacijama sa od pet do osam zaposlenih. Završavamo prvu fazu projekta i bitno je istaći da je češka Vlada prepoznala da se od nevladinog sektora ne traži samo da postigne određene ciljeve i da radi određene aktivnosti bez da se zapitamo da li njima nešto treba˝, izjavio je uoči današnjeg sastanka u Tuzli Branislav Tanasijević, menadžer kancelarije ˝Care Internationala˝ u Sarajevu i Srebrenici.

U projekt ˝Unaprijeđenje socijalne zaštite osnaživanjem civilnog društva u Bosni i Hercegovini˝, koji sprovodi Care International Balkans, uključeno je sedam nevladinih organizacija, a on, između ostalog, navodi Tanasijević omogućava jednogodišnje zaposlenje sedam bh. mladih stručnjaka u oblastima koje su organizacijama koje učestvuju u projektu potrebne.

Tuzlanska ˝Amica Educa˝ jedna je od sedam organizacija iz BiH kojima je pružena podrška u okviru ovog projekta, a Selma Aličić, direktorica Udruženja ističe da od juna ove godine djeluje psihološko savjetovalište, koje uključuje individualnu i grupnu psiho-socijalnu podrška građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i u riziku od narušavanja mentalnog zdravlja.

˝Savjetovalište je otvoreno za sve građane, a naša socijalna radnica prima prijave i u skladu sa mogućnostima raspoređuje klijente. Ovim projektom sufinansirana su dva od ukupno pet psihoterapeuta koji djeluju u našoj organizaciji, a na taj način povećan je broj građana koji imaju pristup našim aktivnostima. Sada ih je oko 30-ak, a i broj terapija je veći˝, kazala je Aličić, dodajući da će iduće godine zaposliti jednu osobu u polju odnosa s javnošću, što će doprinijeti većoj vidljivosti organizacije u zajednici, dok je planirano da u rad bude uključen i jedan stručnjak iz Češke.

Inače, u projekt su uključene i slijedeće organizacije: Udruženje osoba sa cerebralnom paralizom i distrofijom BPK iz Goražda, ˝Budućnost˝ iz Modriče, ˝Sarajevski otvoreni centar˝, ˝Nešto više˝ iz Mostara, Udruženje građana za promociju romskog obrazovanja ˝Otaharin˝ iz Bijeljine i Udruženje građanskih akcija ˝Duga˝ iz Sarajeva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje