Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bukvarević: Hrabre patriote Tuzle nisu dozvolile da se dogodi tragedija

Preuzmite sliku

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je obilježavanju godišnjice bitke na Brčanskoj Malti, podsjetivši da su „branioci Armije Republike Bosne i Hercegovine branili sve građane, cijelu teritoriju BiH i hiljadugodišnju tradiciju zajedničkog života”

Bitka na Brčanskoj Malti jedna je od najznačajnijih tokom rata na području sjeveroistočne Bosne, rekao je.

-Još u martu i aprilu 1992. godine vidjeli smo šta se sve dešavalo u Zvorniku, Bratuncu, Bijeljini, Srebrenici i Vlasenici, gdje su počinjeni najveći zločini. Slabo naoružane, ali hrabre patriote u Tuzli, nisu dozvolile sličan scenario i danas se s ponosom prisjećamo tog datuma i svih heroja. Podsjetio je i na presudu kojom je Ilija Jurušić oslobođen te naveo da je neophodno istinu o časnoj odbrani prenositi na mlađe generacije – naglasio je Bukvarević.

Hrabri branioci Tuzle su odbranili svoj grad, i ova bitka je bila presudna za dalje oslobađanje Kalesije.

– Ovo je izuzetno bitan datum i mi želimo da se ovo obilježava i da se govori o istini odbrane BiH. Mi smo branili građane, branili smo hiljadugodišnju tradiciju suživota na ovim prostorima. Snage Armije BiH i MUP Republike BiH su one snage koje su pripadale antifašističkim snagama – reko je Bukvarević.

Bukvarević je s kantonalnim ministrom za boračka pitanja u Vladi TK Amirom Kulaglićem i predstavnicima boraca položio cvijeće i odao počast braniocima Brčanske Malte. Delegacije su cvijeće položile i počast odale i na Slanjoj Banji, saopćeno je iz Kabineta ministra. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje