Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brico Salih Mešković iz Tuzle i u 75-godini aktivno radi: Godine ne brojim, starosti se ne bojim

Preuzmite sliku

Jedina brijačnica u Tuzli i frizerski salon za muškarce otvoren je prošlog vijeka, a do sada su se smijenile tri generacije vlasnika.

Posljednji majstor ovog zanata je Salih Mešković, koji je za vrijeme proteklog rata besplatno ošišao više od 17.000 vojnika. Kod Saliha u salonu, nema priče o politici, a od kada je nastupila pandemija koronavirusa, ne šiša dijasporu jer se boji zaraze.

U srcu Tuzle, na Trgu slobode, prije 150 godina otvorena je ova brijačnica. Bila je u vlasništvu brice Mujke Meškovića, tradiciju je nastavio Osman Latifagić, čiji je učenik Salih Mešković nastavio njihovim putem. Radi i danas, u 75. godini života.

Iako je penzionisan prije desetak godina, još uvijek radi svaki dan, osim nedjelje, piše O Kanal.

“Godine ne brojim, starosti se ne bojim. Mladost je još tu, još se može radit. Imam još kuveta, nista mi nije, nemam bolesti nikakve Hvala Bogu zdravlje me dobro služi“, rekao nam je Salih.

Već dvadeset godina redovna mušterija salona je Enver Srabović. Kaže da za njega nema boljeg frizera.

A zadovoljni nisu naši ljudi u dijaspori, jer Salih od početka pandemije koronavirusa ne šiša nikoga koga ne poznaje. Boji se i za sebe i za redovne mušterije.

“Samo moju mušteriju. Ja sad gubim jer ne primam ove što dolaze iz Njemačke, samo svoje penzionere, stare mušterije, jer znam da su zdravi. Ja sebe, da vam kažem pravo, čuvam, jer sam i u godinama.”

Kod brice Saliha u salonu nije se lako ošišati. Postoje pravila, od kojih je glavno da nema priče o politici, a ako baš i morate pričati o tome, o Titu govorite sve najbolje. (Vahidin Mujagić | O Kanal)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,