Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bratimljenje Općine Tuzla i Grada Linza

kolegij nacelnika opcina tuzla
Preuzmite sliku

U srijedu, 20. 11. 2013. godine, sa početkom u 9.30 sati, u zgradi Općine Tuzla održana je 19. sjednica Kolegija Općinskog načelnika Tuzla, na kojoj su, prema utvrđenom Dnevmom redu, razmatrane tri tačke:

kolegij nacelnika opcina tuzla1. Informacija o projektima koji su predati Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, radi realizacije sredstava dobivenih po presudi od Elektroprivrede BiH, a koja se nalaze na računu Vlade Tuzlanskog kantona.

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović i pomoćnik načelnika Kemal Kurević obavijestili su prisutne da je Općina Tuzla dana 19. 11. 2013. godine, tačnije dan prije isteka roka, dostavila Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona projekte za realizaciju sredstava dobijenih od Elektroprivrede BiH, a koja se nalaze na računu Vlade Tuzlanskog kantona, te da će zahtijevati od Ministarstva da u što kraćem roku pokrene proceduru dodjele sredstava. Pomoćnik načelnika, Kemal Kurević, rekao je da se radi o deset projekata koji se odnose na zaštitu zraka i zemljišta u mjesnim zajednicama Šićki Brod, Husino, Bukinje, Kreka, Kula i Centar, putem sanacije vodovodne mreže, izgradnje kanalizacione mreže i priključenja objekata kolektivnog stanovanja na sistem vrelovodne mreže. Također, jedan od projekata toplifikacije odnosi se na ulice Kristijana Krekovića i Kojšino, te priključenje Komemorativnog centra na sistem vrelovodne mreže. U skladu sa zaključcima Kolegija Općinskog načelnika, najveći dio sredstava biće implementiran u mjesne zajednice Bukinje, Ši Selo i Bukinje, koje se nalaze u neposrednoj blizini Termoelektrane Tuzla.

2. Obnavljanje Inicijative za ekološke naknade zbog ekoloških šteta koje termoelektrane nanose građanima Tuzle i Kaknja.

Načelnik Općine Tuzla govorio je danas i o Inicijativi o izmjeni i dopuni Zakona o izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, prema kojem su općine Tuzla i Kakanj jedine općine u BiH i EU koje ne primaju obeštećenje zbog ekoloških šteta koje im nanose termoenergetski objekti u ovim općinama, a koje znatno zagađuju okolinu i ugrožavaju zdravlje ljudi. Inicijativa je pokrenuta u svrhu obezbjeđenja ravnopravnosti građana Tuzle i Kaknja sa građanima drugih gradova i općina na području FBiH u kojima se nalaze elektroenergetski objekti.

3. Bratimljenje Općine Tuzla i Grada Linza

Šefica Službe za poslove Općinskog načelnika i koordinaciju rada općinskih službi Općine Tuzla, gospođa Svjetlana Kakeš, informisala je danas prisutne o projedlogu Odluke o bratimljenju Općine Tuzla i Grada Linza iz Republike Austrije, a u cilju uspostavljanja trajnih i stabilnih odnosa između Općine Tuzla i Grada Linza i unaprijeđenja postojeće privredne, naučno tehničke, kulturne i drugih oblika saradnje. Gospođa Kakeš je dodala da je prijedlog o bratimljenju Općine Tuzla i Grada Linza rezultat dosadašnje uspješne saradnje, sličnosti gradova u oblastima razvoja kulture i turizma, te obostranog interesa za nastavak bliske saradnje. S tim u vezi, na današnjem Kolegiju zaključeno je da će Odluka o bratimljenju Općine Tuzla i Grada Linza biti proslijeđena Općinskom vijeću na usvajanje. Povodom donošenja Odluke o bratimljenju, načelnik Općine Tuzla istakao je da je Grad Linz, sa budžetom od 660 miliona eura, ekonomski najuspješniji grad u Republici Austriji te da je Općini Tuzla potrebna saradnja sa ekonomski jakim gradovima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: