Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

BOSS: Odluka o komunalnim naknadama mora pasti

Preuzmite sliku

Prijedlog za donošenje pravilnika o poticajima u cilju oslobađanja socijalno ugroženih građana od plaćanja komunalne naknade, a nakon što je vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio zahtjev za uvrštavanje tačke u dnevni red sjednice Gradskog vijeća Tuzla u cilju ukidanja komunalne naknade, ne može rezultirati zadržavanjem obaveze prema ostalim građanima.

Odluka o komunalnim naknadama mora pasti, jer je nedopustiva u stanju kolektivnog stresa zbog političkog zafrkavanja svih struktura vlasti sa građanima.

Pokazala su se opravdanim upozorenja vijećnika Mirnesa Ajanovića da će odluka o komunalnim naknadama izazvati opšte zgražavanje javnosti, posebno jer je produkt obmane vijećnika da se radi o zakonskoj obavezi, a visina naknade je višestruko veća nego u ostalim lokalnim zajednicama.

Mirnes Ajanović je dostavio i zahtjev za dopunu pravilnika o poticajima, u cilju proširenja osnova za olakšavanje uslova života socijalno ugroženim građanima, na način da se, citiramo: “u pravilnik uvrsti sljedeće:

‘Porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, nezaposleni pripadnici boračke kategorije, kao i penzioneri, te korisnici socijalne pomoći, oslobađaju se obaveze plaćanja dijela svih komunalnih usluga koje vrše javna preduzeća u iznosu do 50%, zavisno od socijalnog stanja. Javna preduzeća će dijelom snositi subvenciju, a dijelom će se sredstva obezbijediti iz Budžeta Grada Tuzla.”, navodi se u saopćenju BOSS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje