Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bosanski kulturni centar TK organizuje program ‘Dani sjećanja na genocid u Srebrenici’

Preuzmite sliku

Godišnjicu genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar TK ove godine će obilježiti trodnevnim programom pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici” koji će trajati do 5. do 7. jula.

Program će činiti tri događaja koja su kroz različite aspekte tematski vezana za počinjeni genocid i svaki od njih, jedna izložba i dvije promocije knjiga, za misiju ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

BKC TK manifestaciju otvara izložbom dokumenata pod nazivom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“ koju su priredili Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

U galeriji BKC-a u Tuzli bit će prezentirane pravne činjenica i dokazi o okončanim i trenutnim procesima koji se tiču genocida u Srebrenici. Takav vid izložbe je jedinstven način borbe protiv relativizacije i negiranja zločina. Izložba će biti otvorena 5. jula 2022. u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli.

U srijedu,6. jula, bit će promovisan roman “Šta su meni ptice” autora Fajke Kadrića, utemeljen na istinitoj priči Ekrema Redžića, ratnog kurira koji je tokom rata bio veza između slobodne teritorije i opkoljene Cerske, dijela zaštićene zone Srebrenica.

Trodnevni program se završava promocijom knjige novinara i književnika Mehmeda Meše Pargana „Prvi put sa kćerkom u Potočarima“ koja je zakazana za četvrtak, 7. jula.

Ta knjiga putopisa i reportaža nastajala je tokom posljednjih desetak godina na autorovim putovanjima po domovini i pred čitaoce podastire sliku Bosne i onog što je čini, najavljeno je iz BKC TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,